Hlavní obsah

MOV rozhoduje o kandidátech na LOH 2016, na výsledek čeká i Praha

PRAHA/ATÉNY

Patnáctičlenný Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru rozhodne na svém středečním zasedání v Aténách o tom, jestli Praha bude vybrána za kandidátské město pro pořádání letních olympijských her v roce 2016. Očekává se, že ze sedmi uchazečů vyberou čtyři nebo pět měst. Vedle Prahy se o hry ucházejí Chicago, Tokio, Rio de Janeiro, Dauhá, Madrid a Baku. Šéf MOV Jacques Rogge oznámí seznam kandidátů na tiskové konferenci v 17:30.

Foto: Sport.cz

Praha je mezi sedmi uchazeči na uspořádání letních olympijských her 2016.

Článek

Šance české metropole na to, že se z „uchazečského“ města stane městem kandidátským, ale není vzhledem k pořádání olympiády v Londýně v roce 2012 příliš reálná. Koneckonců i zástupci české kandidatury se už od začátku nechali slyšet, že rok 2016 je pro Prahu zkušební, reálně se podle organizační společnosti Praha olympijská dá uvažovat o pořadatelství her v letech 2020 nebo 2024.

"Jedeme tam s pocitem dobře odvedené práce, ale také s realistickým očekáváním, že šance Prahy nejsou velké," řekl pro ČTK šéf společnosti Praha olympijská Tomáš Petera. "Ale chtěl bych upozornit, že naše pozice není beznadějná," prohlásil. Nebude překvapen, když Praha z boje vypadne. "Jsme připraveni na obě varianty, tedy i na tu, že boj o olympijské hry v roce 2016 pro Prahu skončí," uvedl.

Praha se chce prezentovat jako odvážné město

Pokud by však Praha byla vybrána, musela by splnit další náročné požadavky MOV. Zatímco již odevzdaný uchazečský dotazník měl jen několik desítek stran a jeho odevzdání bylo spojeno s nevratným poplatkem 150 000 dolarů (necelých dva a půl miliónu korun), kandidátský dotazník musí být daleko rozsáhlejší. S jeho odevzdáním 12. února 2009 je třeba zaplatit půl miliónu dolarů, přibližně osm miliónů korun.

"Hned od začátku jsme deklarovali, že kandidatura Prahy pro rok 2016 je snahou uspět o čtyři roky později. Proto se v Aténách musíme prezentovat jako sebevědomé a odvážné město," nastínil svou vizi před zasedáním MOV Petera. Pokud by Praha ve volbě uspěla, další postup pro kandidáty bude teprve upřesněn. "Ale hlavním úkolem by bylo vyplnění toho dotazníku. My mu říkáme kandidátská kniha, jak je rozsáhlý," dodal Petera.

Problémem v případě úspěchu by mohly být finance, neboť Praha olympijská dostala z požadovaných 100 miliónů korun od pražského magistrátu 12,5 miliónu, což stačí na pokrytí nákladů právě do zasedání exekutivy MOV v Aténách. Navíc česká vláda slíbila právní garance, nikoliv finanční podporu. "V rozpočtu města je oněch 100 miliónů schváleno," uvedl Petera.

Konečná volba hostitelského města se uskuteční 2. října 2009 na zasedání MOV v Kodani.

Reklama

Související témata: