Hlavní obsah

Odložení her by mohlo pomoci sportovcům s dopingovým trestem

Odložení olympijských her teoreticky může dát šanci bojovat příští rok v Tokiu o medaile i sportovcům, kteří budou v původním letošním letním termínu v trestu za doping. Na jeden z mnoha problémů, které s sebou přesunutí olympiády kvůli pandemii koronaviru přineslo, upozornil šéf americké antidopingové agentury Travis Tygart.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Tygart v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že o tomto tématu dnes hovořil ve videokonferenci s dvaceti kolegy v čele národních antidopingových agentur. A na jejich apel na problém upozornil. "Je to jedna z mnoha komplikací, které bude muset být také vyřešena," řekl předseda USADA Tygart.

Kvůli zamezení šíření nákazy je ve většině zemí omezen pohyb i cestování, proto sportovní federace tlačily na Mezinárodní olympijský výbor, aby hry plánované od 24. července odložil. V úterý se tak stalo. Tokijská olympiáda by se měla uskutečnit nejpozději v létě příštího roku.

Teoreticky by tak sportovci, kteří budou letos v létě pykat za porušení dopingových pravidel, mohli příští rok na hrách už závodit. "Vznesli jsme tento dotaz po dnešní společné konferenci. Je potřeba o tom přemýšlet," řekl Tygart.

Mezinárodní antidopingová agentura (WADA) se zatím o důsledcích odložení OH nezmínila. Každopádně v lednu 2021 má začít platit její aktualizovaný kodex. Z důvodu změny termínu soutěže nyní neexistuje precedens, aby byl sportovcům zákaz činnosti prodloužen. Globální pandemie si po celém světě vyžádala již více než 20 tisíc obětí.

Reklama

Související témata: