Hlavní obsah

Dva české baseballové kluby vstoupí do Evropského poháru

Oba loňští finalisté baseballové extraligy AVG Draci Brno a MZLU Express Brno zasáhnou v příštím týdnu do Evropského poháru, který se bude hrát podle nového modelu. Obhájci titulu Draci nastoupí v jedné ze dvou elitních skupin v německém Řezně, zatímco druhá má dějiště v italském Grossetu, Express uspořádá na Městském stadionu v Brně jednu ze čtyř kvalifikačních skupin. Z nich by měli vítězové postoupit mezi elitu.

Článek

Draci od středy do pátku narazí ve skupině B postupně na chorvatskou Olympii Karlovac, italské Nettuno a FC Barcelona. Druhou skupinu tvoří ruský SYOS 42, nizozemský Door Neptuns, německý Buchbinder a francouzský Templiers Senart.

"Chtěli bychom navázat na úspěchy z předcházejících let a hrát o medaile. Cílem je postup ze skupiny," uvedl na dnešní tiskové konferenci trenér Draků Arnošt Nesňal, který tajně sní o finále. To by znamenalo současně i účast v zářijovém Final Four ve Španělsku, kam se z Řezna a Grosseta dostanou vždy dva celky, zbývající budou hrát o udržení.

Favoritem v Řezně je Nettuno, Barcelona má největší zbraň v nadhazovači a baseballisté Karlovace jsou outsidery. "S Nettunem jsme hráli zatím v evropských pohárech dvakrát a oba zápasy jsme vyhráli. I když měl opticky italský tým kvalitnější kádr. Byl bych rád, kdyby se nám podařilo uspět i tentokrát," uvedl Nesňal.

V Evropském poháru smí být na soupisce tři cizinci a Draci mají v týmu vedle Slováka Jána Jablonky panamské nadhazovače Luise Alberta Sandovala a Rodriga Rubiela Tella Sandovala. "Zatím ale výkony obou Panamců nejsou dominantní a přesvědčivé. Angažovali jsme je pouze na Evropský pohár a po turnaji jedou domů," vysvětlil Nesňal.

V kvalifikační skupině v Brně by chtěl Express využít domácí prostředí k postupu. V brněnském turnaji se představí Bern Cardinals, slovinský Kranjski Lisjaki, rakouský Union Vikings, Angels Trnava a Záhřeb. "Právě Chorvati by měli být nejsilnějším soupeřem, herně jsou zhruba na naší úrovni. Střetneme se s nimi hned v prvním utkání v pondělí, na tento zápas ladíme nejsilnější sestavu," řekl asistent trenéra Hynek Čapka.

Nejlepší dva týmy v kvalifikačním turnaji se utkají ve finále na dvě vítězství. Přitom se započítává vzájemný zápas ze skupiny. Pokud by byl po sobotním prvním finále stav na zápasy 1:1, bude následovat ještě další zápas.

ŘEZNO
Středa 18. června:
13:00 Draci Brno - Olimpija Karlovac,
čtvrtek 19. června:
15:30 SSD Nettuno - Draci Brno,
pátek 20. června:
15:30 Draci Brno - FC Barcelona,
sobota 21. června:
semifinále a o udržení,
neděle 22. června:
finále a zápasy o konečné umístění.
BRNO
Pondělí 16. června:
20:00 Express Brno - Záhřeb,
úterý 17. června:
20:00 Bern Cardinals - Express Brno,
středa 18. června:
20:00 Express Brno - Angels Trnava,
čtvrtek 19. června:
20:00 Express Brno - Union Vikings,
pátek 20. června:
15:00 Kranjski Lisjaki - Express Brno.
Sobota 21. června:
10:00 finále.

Reklama