Hlavní obsah

Legenda motorsportu Ove Andersson zahynul při nehodě

LONDÝN

Bývalý soutěžní jezdec a pozdější šéf týmu formule 1 Toyota Ove Andersson ve středu zahynul při rallye historických vozů v Jihoafrické republice. Sedmdesátiletý Švéd se za volantem volva z roku 1957 čelně srazil s nákladním vozem.

Článek

"Všichni v Toyotě jsou z toho v šoku a zdrceni," uvedl v prohlášení předseda společnosti Toyota Motorsport Tadaši Jamašina. "Ove byl velkou inspirací nejen pro nás, ale pro spoustu lidí v motoristickém sportu. Jeho nadšení pro motorsport bylo proslulé, je to velká ztráta," dodal.

Pod Anderssonovým vedením vstoupila Toyota v roce 2002 do formule 1, o rok později Švéd pozici šéfa stáje opustil. Předtím vedl rallyeový tým Toyota, s nímž získal čtyři jezdecké triumfy v mistrovství světa a tři tituly v Poháru konstruktérů. V roce 1999 pomohl japonské automobilce ke druhému místu ve slavném závodě 24 hodin Le Mans.

Během své soutěžní kariéry vyhrál Andersson Rallye Monte Carlo i Rallye San Remo. Po založení světového šampionátu v roce 1973 absolvoval v seriálu 28 startů a v roce 1975 zvítězil v Safari Rallye.

Reklama