Hlavní obsah

Boxerskou ústeckou VC ovládli Kubánci, z Čechů vyhrál jen Chládek

Zástupci amatérské boxerské velmoci z Kuby ovládli 39. ročník Velké ceny Ústí nad Labem, která v neděli vyvrcholila na severu Čech. Kubánci vyhráli šest z deseti váhových kategoriích, i když se jednou radovali bez boje. Z domácích boxerů uspěl ve finále pouze Tomáš Chládek, který v kategorii do 64 kg porazil Australana Todda Kidda. Michal Vodárek a Vlastimil Průša své finálové duely prohráli.

Článek

Chládek, bronzový medailista z loňského juniorského mistrovství Evropy v Srbsku, měl ve svém duelu převahu od úvodního gongu a o jeho úspěchu nebylo prakticky ani na chvilku pochyb. "Podařilo se mi bodovat hned na začátku a pak už jsem to mohl takticky hlídat, což bylo super," radoval se Chládek v rozhovoru s novináři.

Osmnáctiletý reprezentant, který je považován za největší český talent současnosti, ale odmítl, že by byl duel pro něj jednoduchý. "Jen jsem nemusel boxovat v takovém tempu, ale mohl si takticky hlídat náskok," vysvětlil Chládek, jenž se jednou týdně připravuje i s nejlepším českým profesionálním boxerem Lukášem Konečným. "Je to pro mě výborná zkušenost," pochvaloval si boxer, pro kterého bude vrcholem letošního roku juniorské MS v Mexiku. Na něj by se měl připravovat i na Kubě, neboť dostal pozvánku na čtrnáctidenní kemp na "ostrov svobody".

Díky jeho úspěchu se Česko z prvenství radovalo po dvouleté přestávce, prestižní turnaj totiž z domácích borců vyhrál naposledy v roce 2006 Antonín Lazok.

Jeho krajanům se dnes už tolik nedařilo. Vodárek ve váhové kategorii do 75 kg vzdoroval zkušenějšímu Australanovi Jarrodu Fletcherovi, jenž se kvalifikoval na olympiádu do Pekingu, jen necelá tři kola. Poté byl duel předčasně ukončen kvůli převaze soupeře, který vedl o dvacet bodů. "Chtěl jsem odboxovat celý zápas, ale bohužel se mi to o pár vteřin nepodařilo," litoval Vodárek, který přesto dosáhl v Ústí největšího úspěchu v kariéře. "Snažil jsem se kousnout, ale on byl lepší a zkušenější," přiznal člen širšího reprezentačního kádru.

Podobně dopadl i Průša, který nastoupil proti kubánské jedničce Osmay Duarte Acostovi v "jedenadevadesátce". Ústecký boxer dokázal v semifinále vyřadit loňského vítěze Brada Pitta z Austrálie, ale na Acostu nestačil. V prvním kole sice vedl 2:0, ale poté již duelu dominoval jeho soupeř.

"Začátek byl docela dobrý, i když jsem ze soupeře měl docela respekt. Ještě nikdy jsem totiž s Kubáncem neboxoval," řekl Průša, který se vůbec poprvé v životě představil ve finále většího mezinárodního turnaje. "Po prvním kole jsem ale zatuhl. Asi se projevila únava ze sobotního semifinále a pak už se prosazoval Kubánec. V posledním kole jsem to zkusil, i když jsem si byl vědom, že tak zkušený boxer si to už pohlídá," dodal Průša.

Podobně jako Acosta si vedlo i pět jeho krajanů v čele se světovým šampionem z roku 2005 Yordenisem Ugasem. Prohráli pouze Andry Laffita, který nestačil na Rusa Mišu Alojana, a Robert Alfonso, který byl v souboji s Nijazem Fajzulinem diskvalifikován za úder pod pás.

Výsledky - finále:
Do 51 kg:
Alojan (Rus.) - Andry Laffita (Kuba) 20:11.
Do 54 kg:
Yankiel León (Kuba) - Kabylchanov (Kaz.) 21:3.
Do 57 kg:
Idel Torriente (Kuba) - Yadav Lal (Indie) 15:3.
Do 60 kg:
Yordenis Ugas (Kuba) - Magzumov (Rus.) 17:11.
Do 64 kg:
Chládek (ČR) - Kidd (Aust.) 12:3.
Do 69 kg:
Suarez Banteurt (Kuba) - Špakov (Litva) bez boje.
Do 75 kg:
Fletcher (Austr.) - Vodárek (ČR) r.s.c. ve 3. kole.
Do 81 kg:
De la Cruz (Kuba) - Korby (Něm.) 23:3.
Do 91 kg:
Osmay Acosta (Kuba) - Průša (ČR) 14:5.
Nad 91 kg:
Fajzulin (Rus.) - Robert Alfonso (Kuba) diskvalifikace ve 2. kole.

Reklama