Hlavní obsah

V neděli se poběží České derby, favoritem je Budapest

Maximální možný počet šestnácti koní se objeví na startu nedělního Českého derby. V pražské Velké Chuchli se utká v 88. ročníku prestižního rovinného dostihu řada favoritů, ale pouze jeden z nich získá prémii 1,2 miliónu korun pro vítěze. Hlavním adeptem na prvenství v klasickém vrcholu sezóny je Budapest.

Článek

Hlavní rovinová zkouška dostihových koní je tradičním vrcholem a největším turfovým svátkem roku. Ve hře je také rekordní dotace - celkem se během nedělních osmi dostihů rozdělí 4,265 miliónu korun, přičemž tři milióny připadají na hlavní závod, který je tak nejlépe dotovaným rovinovým dostihem střední a východní Evropy.

V derby se představují často špičkoví koně nejen z domácí scény, ale také ze zahraničí. Favoritem podle expertů i bookmakerů jsou ale letos jednoznačně koně, které trénují čeští trenéři. Především Budapest trenéra Josefa Váni či Dick Morris vedený Františkem Holčákem. Velkým soupeřem by měl být slovenský Teddy Ready.

Dick Morris ale bude budit pozornost i díky svému žokejovi, protože majitel na důležitý závod angažoval Martina Dwyera, vítěze Anglického derby z roku 2006. S německým šampiónem Maraldem se zase představí Gary Hind. "Můj kůň absolvoval zatím jen dva starty v Mnichově, ale oba vyhrál. Je však otázkou, co s ním udělá zdejší konkurence. Srovnání obou drah je navíc velmi komplikované," uvedl Hind, který se ve středu osobně zúčastnil tiskové konference před nedělním dostihem.

V Čechách už několik let žije

Také on se už těší na turfový svátek. I kvůli tomu, že má díky své české manželce k Praze velmi kladný vztah. V Čechách už několik let žije. "Nelze srovnávat dostihy v Anglii a kdekoliv v Evropě. Tam to je národní sport, což zde neplatí. Ale české dostihy jdou stále nahoru, majitelé kupují stále lepší koně a prestiž sportu se zvedá," řekl.

Pro Velkou Chuchli je letošní derby výjimečné i tím, že pět ze šestnácti účastníků trénuje přímo v areálu a nečeká je tudíž náročný přesun, což můžeme být svým způsobem výhoda. "Svědčí to především o tom, že zdejší stáje začínají být pořádně zaplněné dobrými koni," poznamenal mluvčí závodiště Jiří Zlámaný.

Velký lákadlem během derby jsou vždy sázky, které lze přijímat už s předstihem. Po letech se totiž letos vrátila ke kurzovým sázkám v dostihovém sportu kancelář Fortuna a v 70 procentech jejích poboček po celé zemi lze tipovat favorita už nyní.

Na závodiště by mělo podle odhadů organizátorů dorazit šest až sedm tisíc diváků.

Reklama

Související témata: