Hlavní obsah

Český baseball čeká evropská kvalifikace i pořadatelství MS

PRAHA

Celkem čtyři mimořádné akce má před sebou v následujících dnech i měsících český baseball. Už v úterý startuje tradiční Pražský baseballový týden, jen pár dní poté čeká reprezentaci kvalifikace na ME, a 17. července startuje v ČR akademické mistrovství světa. To mimojiné prověří schopnosti českých pořadatelů před nejprestižnější událostí baseballu v příštím roce. Jedna ze základních skupin MS seniorů 2009 se totiž uskuteční v Praze.

Článek

O tom, že bude Praha v září 2009 jedním z center dění světového baseballu, rozhodla Světová baseballová federace (IBAF) letos v březnu. Další základní skupiny MS se budou hrát v Barceloně, Moskvě, Regensburgu, a Stockholmu. Kvalifikační skupiny poté přivítá Nizozemsko a Itálie, a od čtvrtfinále se už MS uskuteční pouze na Apeninském poloostrově. „O složení týmů v pražské skupině se rozhodne v červenci. Pro nás je to velká čest a uznání českého baseballu,“ prohlásil předseda  České baseballové asociace Petr Dittrich.

V kvalifikaci musíme postoupit

Jeho myšlenky se ale nyní upírají především na kvalifikaci mistrovství Evropy, kterou musí hrát český tým vinou nového systému. Zatímco v minulosti totiž stačilo k jistotě účasti umístění do desátého místa na předchozím turnaji, od nynějška mine kvalifikace pouze prvních šest nejlepších. A protože Češi skončili nakonec až dvanáctí, musí si další účast vybojovat.

V kvalifikaci od 7. do 12. července je tak čekají zápasy s Běloruskem, Polskem, a Litvou. Soupeři jsou více než přijatelní, navíc se celá kvalifikace hraje v Praze, v areálu Krč Altron. „Cíl je jasný - musíme uspět a vrátit se do A-skupiny. Je to naše absolutní priorita,“ zdůrazňuje Dittrich. Tým by měl být složen převážně z hráčů, kteří budou startovat na Pražském baseballovém týdnu, a ještě by mužstvo měli doplnit krajánci z nizozemské ligy.

Akademické MS slibuje budoucí hvězdy

Jen pět dní po vystoupení reprezentace v kvalifikaci se mohou čeští fanoušci baseballu těšit na 4. akademické mistrovství světa rozložené do pěti měst ČR - Brna, Ostravy, Olomouce, Blanska, a Chocně. „Vyjma Kuby k nám přijede světová špička, která do Evropy jinak nejezdí,“ zdůraznil Dittrich kvalitní účast. Český tým se pokusí o postup do semifinále, nejlepším výsledkem českých barev je dosud páté místo z roku 2004.

Vzhledem k účasti USA a Japonska lze takřka s jistotou tvrdit, že fanoušci uvidí některé z příštích hvězd slavné MLB. Nejužitečnějším hráčem MS 2004 byl například Američan Ryan Zimmerman, vybraný Washingtonem jako čtvrtý hráč celkově nadcházejícího draftu MLB.

Reklama