Hlavní obsah

Dopingových kontrol ubylo, ale komisaři mohou lépe vybírat

Praha

Odklad olympijských her v Tokiu a dalších soutěží má na Antidopingový výbor ČR podle tajemníka Tomáše Vávry zásadní dopad. Kvůli šíření nového typu koronaviru musí změnit podmínky testování, snížit počet kontrol a důsledně plnit hygienická nařízení. Na druhou stranu mohou komisaři díky omezenému testování vybírat sofistikovaněji.

Foto: Sport.cz

Dopingových kontrol ubylo, ale komisaři mohou lépe vybírat

Článek

"V rámci testování je nutno přistoupit k velkému množství změn, u některých sportovních odvětví jsme nuceni kompletně změnit systém testování v tomto kalendářním roce," řekl Vávra v rozhovoru s ČTK. "Další opatření se posouvají na neurčito a po dohodě s Českým olympijským výborem budou před startem olympijských her včas projednány," uvedl Vávra.

Kvůli přerušení soutěží výrazně klesne počet kontrol. "V minulých letech byl průměrný počet dopingových kontrol 90 až 110 za měsíc. V těchto měsících s takovým číslem počítat nemůžeme, protože, kromě jiného, neprobíhají žádné soutěžní kontroly. Ty v celkovém objemu znamenají převážnou část všech dopingových kontrol," prohlásil Vávra.

Komisaři se navíc nedostanou ke sportovcům v karanténě. Podle Vávry jich však není mnoho. "Jsou to především sportovci, kteří trávili část předchozího období v zahraničí, hlavně v oblastech, kde je koronavirus rozšířen nejvíce. Týká se to například některých plavců, atletů i cyklistů. Počty nahlášených sportovců v karanténě ale nejsou nijak masivní," konstatoval Vávra.

Kontroly sportovců se konají za zvýšených zdravotních opatření. "V souvislosti s maximální mírou prevence jsme připraveni sportovcům poskytnout při dopingové kontrole zdravotní ochranné pomůcky, dopingoví komisaři jsou zároveň speciálně proškoleni a jednou z povinností je i dezinfekce místa dopingové kontroly a vybavení k odběru. Respektujeme podmínky podle definice blízkého kontaktu," řekl Vávra.

"Vše směřuje k zajištění bezpečnosti sportovce i dopingového komisaře. Žádáme sportovce, aby více než jindy striktně dodržovali pokyny dopingového komisaře v průběhu samotné dopingové kontroly z důvodu bezpečnosti a ochrany zdraví," uvedl Vávra. Ochranný oblek ani celoobličejové masky se komisařům nevydávají. "Kromě roušek a rukavic mají k dispozici dezinfekční gely."

Vávra připustil, že práce antidopingového výboru je nyní lehčí díky tomu, že se sportovci zdržují na jednom místě. "V určité míře ano. Omezení testování má ten dopad, že výběr může být daleko sofistikovanější," řekl.

Prezident Světové antidopingové agentury WADA Witold Baňka prohlásil, že v současné situaci kvůli cestovním omezením vzrostla role jednotlivých národních agentur. "Z důvodů rozdílných opatření v jednotlivých státech je to logické. Světová antidopingová agentura se snaží poskytovat podporu a sdílet informace napříč organizacemi k zachování národních antidopingových programů, ovšem dokážu si představit, že jiná situace bude například v Bělorusku a jiná ve Švýcarsku," uvedl Vávra.

"Zodpovědnost za správné provedení dopingové kontroly cítíme vždy. Nyní klademe ještě větší důraz na otevřenost a podporu jednotlivým sportovcům ve všech oblastech, od vzdělávání až po proces udělení terapeutické výjimky nebo hlášení míst pobytu," konstatoval Vávra.

Reklama

Související témata: