Hlavní obsah

Poslední americká šance: na Klička vypustí „Tygra“ Thompsona

Marek BurkertPrávo

Před měsícem šli spolu na večeři, v sobotu si půjdou po hlavě. Do Tonyho „Tygra“ Thompsona za oceánem vkládají naděje. O víkendu se borec z Marylandu pokusí sesadit z trůnu vládce boxerské těžké váhy Vladimira Klička. V Hamburku už se ale těší, jak dvoumetrový ukrajinský gigant odfoukne z ringu další překážku.

Článek

Sever Německa je Ukrajincovou druhou vlastí, v přístavním městě navíc boxoval naposledy v roce 2000. Reklamní slogan zápasu také zní: „Šampión se vrací domů.“ Kličko nepochybuje, že pásy organizací WBO a IBF zůstanou nadále v jeho držení.

Bilanci s Američany za poslední dva roky má totiž drtivou: Chris Byrd knokautován v 7. kole, o minutu a půl déle vydržel Calvin Brock, Ray Austin padl k zemi už ve 2. kole a kouč Lamona Brewstera ukončil raději zápas s Ukrajincem po šestém gongu.

Thompson však hodlá úpadek amerického impéria zastavit. „Čekal jsem dlouho, moc dlouho. Teď přišel můj čas,“ burácí vyzývatel. Čím si „poctu“ utkat se s Kličkem zasloužil? Osm let neprohrál. „Tony je jako tsunami. Přichází nečekán a všechno zničí,“ tvrdil trenér Berry Hunter.

Právě v Hamburku zpráskal Thompson Němce s kosovskými kořeny Krasniqiho. Uzbeka Timora Ibragimova dokázal vybodovat, i když mu před zápasem ukradli boxerské boty a musel nastoupit ve vypůjčených keckách. „Nosil jsem pak triko s nápisem Nejsem basketbalista!“ vykládal Thompson, kterého si na letišti pletli s LeBronem Jamesem, hvězdou NBA z Clevelandu.

Nechce nudu v ringu

Šestatřicetiletý boxer má temnou minulost pouličního rváče. „Můj nejtěžší soupeř byl jeden pošťák z Marylandu.“ Mezi boxery je teď ale považován za nekonfliktního vtipálka. Internetové čtenáře obšťastňuje svérázným blogem z přípravy na zápas, kde se objevuje jedna perla za druhou. „Bolela mě záda, tak jsem si dopřál masáž. Jenže bylo to, jako by mě masíroval Hitler! Nikdy se nenechte masírovat od chlapa!“ Nebo: „Nechal jsem doma ženu a sedm dětí. Máme rozbitou klimatizaci, myčku, sušičku a v půlce baráku nejde elektrika. Budu na ně myslet...“

Pro svého sobotního soupeře má Američan slova respektu, ale při posledním Kličkově zápasu proti Sultanu Ibragimovovi si pěkně zanadával: „To byl hnus! Ti dva chlapi zabili představu, že těžká váha jde po letech zase nahoru. Já tak nudný nebudu,“ naplánoval si „Tygr Tony“, který je jen o tři centimetry menší než Vladimir. „To já budu Klička tlačit. Neudrží mě na distanc. Nakopu Kličkovi zadek! Nebo dostanu naloženo. Ale na můj box se můžete těšit.“

Přímý přenos z Color Line Areny v Hamburku vysílá v sobotu od 23 hodin Galaxie Sport.

Reklama