Hlavní obsah

Šéf australských olympioniků Coates se vzdal pětiny příjmu

Prezident Australského olympijského výboru (AOC) John Coates si kvůli koronaviru o pětinu snížil příjem. Vzdal se 118 400 australských dolarů (zhruba 1,8 milionu korun) ze svého ročního "příjmu za konzultace". Za rok 2020 tak bude pobírat 475 600 australských dolarů (7,3 milionu korun).

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Olympijské hry v Tokiu byly odloženy na rok 2021.

Článek

"Dospěl jsem k tomuto rozhodnutí v důsledku zdravotní a finanční krize způsobené nemocí Covid-19, se kterou se potýkají všechny sektory australské společnosti a proti níž ani AOC není imunní," uvedl v tiskové zprávě.

Coates, který je zároveň předsedou koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pro hry v Tokiu, řekl, že AOC loni hospodařil s přebytkem 5,44 milionu australských dolarů (83,5 milionu korun). Příjmy fondu určeného na přípravu australských sportovců na olympijské hry se meziročně zvýšily bezmála o 21 milionů na 171,42 milionu australských dolarů (2,6 miliardy korun).

Letošní rok ale kvůli pandemii koronaviru zřejmě zdaleka nebude hospodářsky tak úspěšný. "Máme náznaky, že dopad finanční krize bude rychle znamenat pokles jmění fondu na hodnoty z prosince 2018, pokud už k tomu nedošlo, a budou o dost nižší příjmy kvůli snížení výkonnosti firem a pozastavení výplaty dividend," popisoval Coates.

Vysoké příjmy devětašedesátiletého funkcionáře kritizovala někdejší olympijská vítězka v pozemním hokeji Danni Rocheová, která proti němu v roce 2017 neúspěšně kandidovala v prezidentských volbách AOC. Coates vede národní olympijský výbor od roku 1990.

Reklama

Související témata: