Hlavní obsah

Hrozivé obavy se naplňují. Slavné závody jako semeniště koronaviru, nakazily se i celebrity

Snaha za každou cenu nechat proběhnout slavné dostihové klání v britském Cheltenhamu, které navštívilo během čtyř dnů v polovině března kolem 250 tisíc lidí, si nejspíš vybírá svoji daň. Koronavirová pandemie už v té době začínala svírat Evropu a nyní se pomalu potvrzují tehdejší obavy, že závodiště bylo živnou půdou pro masivní šíření viru.

Foto: Sport.cz

Cheltenhamský festival navštívilo kolem 250 tisíc lidí.

Článek

Podle listu Times se nakazili třeba fotbalista Charlie Austin, komik Lee Mack či Andrew Parker Bowles, bývalý manžel vévodkyně z Cornwallu. Všichni mají za to, že se infikovali právě při návštěvě dostihů.

Britská media citují celou řadu dalších svědectví lidí, kteří Cheltenhamský festival rovněž navštívili a na sociálních médiích si stěžují na příznaky nákazy koronavirem.

Už dříve zveřejnil deník Mirror výpovědi dvou pracovníků Jockey Clubu, kteří pracovali v restauraci a baru a přestože si stěžovali na příznaky, vedení je nabádalo, aby pracovali dál.

„Jsem si celkem jistý, že máme koronavirus. Nic takového jsem nikdy nezažil. Cítím se nejhůř v životě. Celý hrudník mám stažený. Horečky jsou šílené. Druhý den festivalu už jsme měli příznaky. Třeba suchý kašel. Ale Jockey Club nám sdělil, že to může být jen běžné nachlazení, ať nepanikaříme. Tak jsme poslechli," vysvětloval jeden z pracovníků Andrew Maclean.

„Bylo tam přes 250 tisíc lidí... Mluvil jsem s ostatními, co na festivalu pracovali, a i oni mají symptomy. Tlak na plicích vám znemožňuje pořádně dýchat. Jako byste měli plíce a hrudník ve svěráku," popisoval své potíže druhý z nich Scott Saunders.

Kriminální čin?

Pořadatelé klání se bránili kritice s tím, že dodržovali nejnovější doporučení a nařízení vlády. Ta byla v té době ještě velmi mírná, premiér Boris Johnson ohlásil tvrdší opatření až čtyři dny po skončení festivalu.

Organizátoři poukazovali také na fakt, že se se ve stejný čas konaly velké ragbyové či fotbalové zápasy s plnými tribunami fanoušků. Jako třeba duel Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Atléticem Madrid.

S krátkým odstupem označil kouč vyřazeného Liverpoolu Jürgen Klopp povolení konání zápasu na vyprodaném stadionu za takřka kriminální čin. V podobném duchu nyní mluví i ředitel odboru veřejného zdraví na liverpoolské radnici Matthew Ashton. Podle něj mohl duel za přítomnosti tisíců příznivců z rovněž těžce zasaženého Madridu, rozjezd nákazy ve městě značně eskalovat.

Reklama

Související témata: