Hlavní obsah

Boxer Kličko knokautoval Thompsona a obhájil tři mistrovské pásy

HAMBURK

Profesionální šampión v boxu těžké váhy Vladimir Kličko zdolal vyzyvatele Tonyho Thompsona a obhájil mistrovské pásy organizací WBO, IBF a IBO. Dvaatřicetiletý ukrajinský boxer v sobotu v Hamburku porazil o čtyři roky staršího amerického soupeře knokautem v 11. kole.

Článek

Vítěz si tak připsal jednapadesátý triumf v kariéře, z toho v 45 zápasech zvítězil po knokautování protivníka; v profesionálním ringu prohrál Kličko třikrát. Thompson se po 31 výhrách dočkal druhé porážky.

"Nemyslel jsem si, že to bude tak těžké. S takovým soupeřem to byl skvělý box, užil jsem si to," prohlásil Kličko. Thompson mu poklonu vrátil: "Vladimir je velký šampion. Dnes byl jednoduše lepší," řekl poražený Američan.

V úvodním kole favorizovaný Kličko soupeře dvakrát zasáhl, což vyvolalo nadšený aplaus dvanáctitisícového publika; Hamburk totiž ukrajinský boxer považuje za svůj druhý domov. Thompson se sice po jeho útocích nepřestal usmívat, avšak hned na začátku druhého kola upadl a jeho zaškobrtnutí vybídlo Klička k další sérii úderů. V ringu se pak dokonce objevila i krev, ne však po ráně rukavicí; oba soupeři lehce krváceli z obočí po srážce hlavami.

Američan setrvával v pečlivém krytu

Olympijský vítěz z Atlanty 1996 záhy pochopil, že Thompson nebude jednoduchým protivníkem. Američan většinou setrvával v pečlivém krytu, zatímco Kličko tradičně mapoval situaci daleko vystrčenou levou rukou. Thompson ho zasahoval hlavně na spodek, když se boxeři dostali blíž k sobě. Ukrajinec se proto dál snažil být v ringu aktivnější, ale chladnokrevný soupeř se nehodlal nechat zahnat do provazů.

Postupem času se však do Američanovy tváře přece jen vkradly známky únavy a po dalším pádu v desátém kole se už jen těžko zvedal zpátky na nohy. V následujícím kole se pak Thompson ocitl na zemi znovu, tentokrát poprvé po přesném Kličkově úderu, a ringový rozhodčí boj předčasně ukončil.

Vladimiru Kličkovi tak v rozděleném světě profesionálního boxu dál patří tři tituly, o mistrovský pás organizace WBC budou podle dnešní informace pořadatelů boxovat obhájce Samuel Peter z Nigérie a Kličkův bratr Vitalij 11. října nejspíš v Berlíně. Mistr světa WBA Ruslan Čagajev si v posledním přípravném duelu před soubojem s Nikolajem Valujevem přetrhl achilovku a zápas, plánovaný na 6. července, musel odříct.

Reklama