Hlavní obsah

Vabroušek: Skvělá forma se mne drží, zatím mi dech nedochází

Zaslouženou dovolenou má v nejbližším plánu nejlepší český triatlonista na dlouhých tratích Petr Vabroušek. Až si s manželkou a synem užije odpočinek na Krétě, vyrazí znovu do kolotoče náročných závodů. Tím nejtěžším bude tradičně havajský Ironman, kde je dodnes držitelem historicky nejlepšího českého umístění, když v roce 2002 dokončil závod jako devatenáctý celkově.

Foto: www.petrvabrousek.eu

Český triatlonista Petr Vabroušek

Článek

Letošní sezóna zatím vychází skvěle, můžete okomentovat její dosavadní průběh? A co je jejím hlavním cílem?

Dá se říct, že skvělá forma se mě letos drží už od ledna a ani v posledních závodech mi zatím nedochází dech. Naopak se mi mezi nimi podařilo i kvalitně potrénovat. Svou sezónu nestavím na jednom hlavním cíli, ale připravuji se na zhruba deset vrcholů rovnoměrně. Mezi ně patří mimo Havaj, MS a ME také další závody světové série Ironman.

Při pohledu na plán závodů na letošní rok se až tají dech. Jak je možné takovou zátěž zvládnout? Platí u dálkových triatlonistů, že věk nehraje až takovou roli?

Nedá se říct, že by věk nehrál roli, ale kvalitně se připravit na extrémní vytrvalostní zátěž složenou ze tří sportů dlouho trvá. Proto je ideální věk profesionálního Ironmana mezi 30-35 lety. Pokud mne tento krásný sport bude stále bavit i živit, dovedu si představit, že u něj vydržím třeba do 45 let.

Přesto, tak nabitý kalendář asi není obvyklý ani u vašich kolegů...

Většina soupeřů se připravuje na 2-4 Ironmany za rok, asi nikdo na světě jich nezvládá čtrnáct jako já. Svou roli v tom hraje mé pevné zdraví, pravidelné posilování celého těla, schopnost rychle regenerovat a psychická odolnost. Také jsem extrémně závodní typ – nemám rád dlouhá tréninková období (vůbec už nejezdí na žádná soustředění) a raději závodím. Každý další závod je tím nejlepším tréninkem a zdrojem zkušeností.

Jak vypadá všední den „železného muže“? Z čeho se skládá trénink? A jak se vlastně trénuje, když vaše sezóna trvá od ledna do prosince?

Vstávám s manželkou a synem. Spolu posnídáme a rozvezu oba do školy (syn Filip chodí do druhé třídy, manželka Věra učí na vysoké škole) a pak odjedu na bazén, kde absolvuji plavání a jednu návaznou fázi (posilovna, spinning, běžecké úseky,…). Pak je oba vyzvednu a jdeme spolu na oběd. Odpoledne pak přidám třetí fázi. Takto mám spoustu času na rodinu a to mi vyhovuje. Po sezoně si dávám zhruba třítýdenní volno v prosinci. V lednu začínám s objemovou přípravou a dva týdny před důležitými závody přidávám na intenzitě.

V první polovině srpna plánujete dovolenou. Už víte s kým a kam pojedete?

Samozřejmě s manželkou a synem a pojedeme na dva týdny na Krétu.

Letos vás čeká jubilejní start na světoznámém Ironmanu na Havaji. Jaký výsledek vás potěší? Je v takovém závodě hlavní ambicí dokončit? Nebo se dá kalkulovat o umístění?

Kalkulovat se na Havaji s výsledkem určitě nedá. Stále více se tento závod rozhoduje mezi silnými plavci, kteří cyklistiku absolvují v 1-2 velkých skupinách. Jako slabší plavec nemám moc šancí se dostat dopředu a tak by jakékoli vylepšení mého maxima (19. místo) bylo příjemným překvapením.

Za měsíc začne olympiáda v Pekingu. Nemrzí vás, že dlouhé tratě nejsou v programu LOH? Jak vidíte šance našich triatletů, napraví zklamání z Atén?

Určitě by se dlouhý triatlon zakončený maratonem na olympiádu hodil, nicméně chápu, že s 8-9 hodinami trvání je pro dnešní komerční a v přímých přenosech přenášenou olympiádu zcela nepřijatelný. Také proto vznikly z původních železných distancí objemy dnešního krátkého triatlonu 1,5-40-10. Tento záměr vyšel a triatlon se od Sydney na olympiádu dostal. V Pekingu budeme mít Filipa Ospalého, Lenku Zemanovou a Vendulu Frintovou. Myslím, že všichni tři mají slušné šance zasáhnout do boje o medaile. Při dnešní vyrovnanosti špičky ale může i výborný výkon přinést umístění kolem 30. místa…

Reklama