Hlavní obsah

Kličko není dokonalý, ale nikdo na něj nemá

PRAHA

O víkendu si Vladimir Kličko do kolonek zaznamenal 45. vítězství k. o. a světu tak poskytl další důkaz své dominance v profesionální těžké váze. Do boxerských dějin je ale nadále zapsán jako šampión, kterému „něco“ chybí.

Článek

Sjednotil sice po dlouhých letech pásy dvou ze čtyř největších profesionálních organizací, ovšem jeho zápasy utvrzují kritiky v názoru, že nejprestižnější boxerská kategorie je v největší krizi za hodně dlouhou dobu. Linie jmen jako Holyfield, Tyson, Lewis byla nahrazena postsovětskými mlátičkami. A s nimi se do ringu plíživě vkradla nuda.

Pískot fanoušků

Znalci se možná kochali, když v únoru v zápase s Ibragimovem použil Kličko pravou ruku pořádně až v 5. kole, jenže fanoušci v Madison Square Garden pískali ze všech sil. „Tohle musí skončit. Je potřeba těžkou váhu vyčistit,“ tvrdí Brit David Haye, šampión WBA, WBC a WBO v křížové váze, který si usmyslel, že ukončí Kličkovu éru.

Haye má v sobě vše, na co nejtěžší váha marně čeká. Neskutečnou rychlost i výbušnost a mimo ring i manýry klauna, kterému není nic svaté. Sezval si dokonce televizní štáby a Klička „přepadl“ na schodech obchodního centra. Cíl byl jasný. Donutit Vladimira, aby přijal jeho výzvu k zápasu. „Proč boxuješ s lidmi, jako je Thompson? Já jsem šampión, boxuj se mnou,“ hřímal Haye. Ale Klička rozhodit nedokázal. „Postav se do fronty. Zájemců je víc,“ odbyl ho Ukrajinec s úsměvem. Po sobotním zápase Klička s Thompsonem přišel Brit s dalším prohlášením: „Kličko nemá žádnou obranu, sundal bych ho do 3. kola!“

Haye měl v říjnu boxovat s Rudolfem Krajem, ale po přestupu do nejprestižnější kategorie by hned rád rdousil mistry. „V těžké váze jsi nic nedokázal,“ vmetl mu do tváře Kličko. „Jen rychle mluvíš...“ Ani poslední z velkých šampiónů minulosti Lennox Lewis si nemyslí, že Kličkův čas už vypršel. „Haye je talentovaný borec se skvělým úderem, ale zatím není připraven. Počkejme 18 měsíců a pak se uvidí,“ tvrdí Lewis a tuší, že Kličkovo panování je momentálně neotřesitelné. „V těžké váze teď nevidím nikoho, kdo by Vladimirovi nadělal problémy.“

Reklama

Související témata: