Hlavní obsah

Brokoví střelci potvrdili pěti medailemi z ME příslušnost k elitě

BRNO

Za velký příslib do budoucna považují čeští brokoví střelci medailový úspěch na mistrovství Evropy v Nikósii, kde v měření sil s kvalitní konkurencí získali pět medailí. Z toho vybojovali čtyři druhá a jedno třetí místo.

Foto: PRÁVO

David Kostelecký

Článek

Z 34 evropských střelců, kteří budou v srpnu bojovat v Pekingu o olympijské medaile, přitom na startu ME chyběli pouze kyperští reprezentanti George Achilleos s Antonisem Nicolaidesem. Oba nechal vzhledem k velkému psychickému tlaku v domácím prostředí český trenér kyperských střelců Petr Málek odpočívat. "Z pohledu kvalitní konkurence je proto náš medailový úspěch mimořádný," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně manažer českých střelců Josef Machát.

Nejlepšího výsledku z českých zástupců dosáhl olympionik David Kostelecký, který získal na trapu dvě stříbrné medaile. V rozstřelu individuální soutěže porazil hned na první položce dalšího českého střelce Jiřího Liptáka, na kterého zbyl bronz. Oba se zasloužili společně s Jiřím Gachem o druhé místo v soutěži družstev. Další dvě stříbrné medaile získali čeští střelci na skeetu v soutěžích družstev mužů a juniorů.

"Změnili jsme před sezonou koncepci přípravy i techniku. Výsledky se nyní dostavily. Možná mohl být úspěch ještě větší, neboť nám chyběl jediný bod na vítězný Kypr," řekl dvaadvacetiletý Jakub Zapletal, který byl před dvěma lety na ME v Mariboru členem vítězného týmu juniorů. Zapletal studuje lesnickou fakultu MZLU v Brně a v říjnu by měl startovat na olympijské střelnici v Pekingu na akademickém mistrovství světa.

"Výsledek na mistrovství Evropy potvrdil, že disponujeme kvalitním a širokým zázemím brokových střelců, kterým se může pochlubit málo zemí. Výsledek beru jako příslib do budoucna, nemusíme se obávat nadcházející generační výměny," tvrdí manažer Machát.

Reklama

Související témata: