Hlavní obsah

Na Prahu se opět valí vlna florbalové mánie

Závěr příštího týdne bude v hlavním městě již pošestnácté patřit florbalu. Na tradiční turnaj Czech Open, který se pyšní přívlastkem největšího svého druhu na světě, letos zavítá do Prahy 242 týmů z 18 zemí světa. V elitní mužské kategorii nebude chybět nejlepších osm mužstev uplynulého ročníku české extraligy, favoritem na zisk zbrusu nové trofeje z dílny poděbradských sklářů jsou tradičně Skandinávci - finská Josba či švédský Dalen.

Foto: www.tatran.cz

Podaří se některému z českých týmů prolomit na Czech Open dlouholetou nadvládu severských zemí?

Článek

Tradiční účastníky či návštěvníky turnaje překvapí časnější termín, který organizátoři s ohledem na konání letní olympiády v Pekingu zvolili. „To s sebou přineslo složitější jednání s týmy, dřívější termín přece jen narušuje plán přípravy. Proto nepřijel například švédský Pixbo Wallenstam, nejúspěšnější účastník pražského turnaje,“ vysvětlil ředitel podniku Martin Vaculík.

Neúčast pětinásobného vítěze letos vyvažuje finská Josba, druhý nejúspěšnější klub v historii finského florbalu s reprezentanty Jussilou a Väänänenem. Švédský Dalen vyhrál v Praze v roce 2005 a loni prohrál až ve finále s finským SSV Viikingit. V kádru Dalenu se představí několik švédských reprezentantů i trojice švýcarských krajánků - bratři Hofbauerovi a Marc Dysli. Polovinu z šestnácti účastníků mužské kategorie Elita tvoří české extraligové týmy v čele se střešovickým Tatranem, který v dubnu vyhrál osmý mistrovský titul v řadě.

16. ročník Fortuna Czech Open (31.7. - 3.8.2008)
Hraje se v halách ČVUT Pod Juliskou, SH Děkanka, SH Chodov, SH Kotlářka, SH Sparta I. a II., Tatran Střešovice, Sokol Vinohrady, HC Sparta Arena, SH Kunratice a SH HAMR Braník.
Vstupné - celodenní: SH Vinohrady, SH Sparta I. a II. 100,- Kč (dospělí)/50,- Kč (děti), HC Sparta Arena 140,- Kč (dospělí)/70,- Kč (děti). V ostatních halách je vstup na všechna utkání zdarma.
Kompletní info na adrese www.czechopen.cz.

Patnáct zápasů živě v televizi 

V elitní ženské kategorii letos startuje osm týmů, z toho tři nejlepší celky nejvyšší domácí soutěže. „Bohužel se nám nedaří přitáhnout pozornost supertýmů ze Skandinávie, což na druhou stranu nahrává děvčatům z mistrovské Děkanky, která bude po loňském vítězství opět patřit mezi favority,“ podotkl Martin Vaculík.

Dění turnaje se letos odehraje v deseti halách po celé Praze, play-off elitní mužské elity a finálové duely ostatních kategorií pak bude hostit holešovická HC Sparta Arena. Ani letos nebude chybět Czech Open na obrazovkách České televize: program ČT4 Sport odvysílá během čtyřdenního turnaje patnáct přímých přenosů.

Pro vedení českého florbalu představuje Czech Open organizační generálku na prosincové mistrovství světa, které se odehraje v Praze a Ostravě. „Současně půjde ale i o sportovní generálku, reprezentační trenér Zdeněk Skružný bude se svými asistenci české hráče na turnaji pečlivě sledovat,“ doplnil prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Složení skupin kategorie Elita - muži
Skupina ASokol Mladá Boleslav, Josba (Fin.), Liberec, Tigers Langnau (Švýc.)
Skupina BOstrava, IK Sírius IBK (Švéd.), Future, UHC Grünenmatt (Švýc.)
Skupina CCelTik/Lekrings (Lot.). Rychenberg Winterthur (Švýc.), Tatran Střešovice, Torpedo Havířov
Skupina DAdalens (Fin.), Vítkovice, Bulldogs Brno, IBK Dalen (Švéd.)

Reklama