Hlavní obsah

Na K2 o víkendu zahynulo 11 horolezců, další oběti se neočekávají

ISLÁMÁBÁD

Při výstupu na druhý nejvyšší vrchol světa K2 v pákistánském pohoří Karakoram zahynulo během uplynulého víkendu celkem 11 horolezců. Další oběti se neočekávají, protože už nejsou žádní nezvěstní. Oznámil to dnes státní tajemník pro turistiku Šahzád Kaiser po zasedání krizového štábu v Islámábádu.

Článek

Jako poslední se potvrdila smrt jednoho Francouze a jednoho Pákistánce. Kromě nich zahynuli pod vrcholem 8611 metrů vysoké hory tři Korejci, dva Nepálci, jeden Nor, jeden Srb, jeden Ir a další Pákistánec.

K neštěstí došlo ve chvíli, kdy se v pátek za pěkného počasí ulomil kus ledu těsně pod vrcholem hory K2 v oblasti známé jako Bottleneck (Hrdlo) ve výšce 8200 metrů, už v takzvané zóně smrti, a strhl sebou několik horolezců i jejich jistící lana. Poblíž místa neštěstí v té době stoupalo, nebo z něho sestupovalo 15 horolezců v několika skupinkách.

Pákistánským záchranářům se v pondělí ráno podařilo vrtulníkem dostat dolů jednoho Nizozemce, zatímco jeden italský horolezec stále ještě sestupuje do základního tábora. Kvůli zhoršenému počasí jej však vrtulník nemohl odvézt. Pákistánské orgány pro něj vyslaly čtyři nosiče a očekávají, že ti vysíleného alpinistu dopraví do tábora do dnešního večera. Dva další Italové již tábora dosáhli.

"Nemáme už v oblasti žádné pohřešované horolezce," prohlásil Kaiser. Dva Nizozemci, kteří při expedici utrpěli omrzliny, byli vrtulníkem evakuováni již dříve. Hrozí jim amputace nohou, dodal.

Představitelé pákistánských organizací zajišťujících služby horolezcům označili neštěstí za jedno z nejhorších v dějinách výstupů na K2. Hora tak znovu potvrdila svou pověst jedné z nejhůře dostupných a nejvražednějších osmitisícovek.

V srpnu 1995 si K2, vysoká 8611 metrů, vyžádala šest lidských životů; někteří horolezci se zřítili, někteří se ztratili v bouři. Celkem na hoře přišlo o život více než 70 horolezců, značná část z nich právě v oblasti Bottleneck.

Slavný italský horolezec Reinhold Messner překřtil K2 na "horu hor". Co se počtu mrtvých týče, není ve statistikách na prvním místě. Nicméně šance, že horolezci přijdou o život během sestupu z jejího vrcholu, jsou statisticky vyšší než na jiných horských velikánech.

Reklama