Hlavní obsah

Co stojí za úspěchem čínského vzpírání? ptají se soupeři

Novátorské tréninkové metody, bezprecedentní vědecký přístup, anebo jednoduše tvrdá práce a možnost vybrat největší talenty mezi 1,3 miliardy obyvatel? To jsou otázky, které si kladou odborníci na vzpírání po celém světě ve snaze zjistit, jaké tajemství se skrývá za úspěchem čínských vzpěračů.

Článek

Před zahájením olympijských her v Pekingu se předpokládalo, že Čína získá třetinu z 15 zlatých medailí udělovaných ve vzpírání, ale tento odhad už byl překonán. Čínští trenéři i samotní sportovci se ale dušují, že žádné tajemství, které by bylo možné odhalit, neexistuje. Jen tvrdá tréninková rutina a odhodlání zvítězit.

"Vzpírání závisí na síle. My vzpěračky plně chápeme význam síly, a proto sbíráme medaile," vysvětluje lakonicky Cchao Lej, která v pátek získala zlato ve váze do 75 kilogramů. Její medaile byla pro Čínu už sedmou zlatou a osmý triumf vzápětí připojil Lu Jung v mužské kategorii do 85 kilogramů.

Zvláště čínské vzpěračky působí na olympiádě strhujícím dojmem. Nejen proto, že zatím zvítězily v každém závodě, kterého se zúčastnily, ale také díky svému stylu. Cchao a její krajanka Čchen Sie-sia zvedají činku s udivující lehkostí a jistotou, která kontrastuje s jejich "supějícími", namáhajícími se soupeřkami.

Čínští vzpěrači o svých tréninkových technikách mlčí

Na olympiádě zvedla Čchen o 13 kilogramů, Cchao o 16 kilogramů a Liou Čchun-chung, která zvítězila v kategorii do 69 kilogramů, dokonce o 31 kilogramů víc než jejich nejbližší soupeřky - a to ve sportu, kde mezi zlatem a stříbrem často rozhoduje jediný kilogram na čince navíc.

Objevují se proto spekulace, že Čína odhalila nějakou novou techniku, která především ženám umožňuje dosahovat bezprecedentních výsledků. Čínští vzpěrači ovšem o svých tréninkových technikách důsledně mlčí.

Podle prezidenta Mezinárodní vzpěračské federace (IWF) Tamase Ajana ale za čínským úspěchem může stát jednoduše systém sportovních škol. "Tisíce a tisíce mladých chlapců a dívek denně cvičí, dostávají správnou výživu, správnou zdravotní péči a správný trénink. Není v tom žádný zázrak, je to prostě sport. Sport v jednadvacátém století," řekl novinářům.

Reklama

Související témata: