Hlavní obsah

Pětibojař Michalík byl šestý, olympijské zlato obhájil Mojsejev

PEKING

Moderní pětibojař Michal Michalík, který přijel na olympijské hry do Pekingu místo zraněného Libora Capalliniho, vybojoval stejně jako v Aténách šesté místo. Na medaili, a možná i zlatou, měl báječně rozběhnutý závod David Svoboda. Kvůli zranění koně nedokončil parkur a v běhu už se dostal jen na 29. místo.

Článek

„Medailové ambice jsem si nedělal, takže s výsledkem jsem spokojený,“ říkal v cíli běhu Michal Michalík. „Věřil jsem, že mohu získat zlato. Měl jsem to po prvních třech disciplínách báječně rozjeté. Bohužel rozhodl parkur,“ litoval juniorský mistr světa David Svoboda.

„Michal absolvoval dobrý závod. David po třech osobních rekordech skutečně mohl bojovat i o nejcennější medaili. Není však ještě tak dobrý jezdec a koně, který byl dobrý v opracovišti, ale odmítl běhat na stadiónu, nezvládl. Stejně jako v Aténách rozhodl celý závod parkur, jenže před čtyřmi roky jsme na něm vydělali, teď to zvládl jen jeden závodník,“ posteskl si trenér Jakub Kučera.

Po střelbě první

Češi rozjeli závod skvěle. Po dvaceti ranách ze vzduchové pistole vedl David Svoboda se 191 bodem a Michal Michalík byl třetí se 188 body. Mezi ně se vklínil jen domácí Čchien Čen-chua, který na lídra ztrácel dva body. Zatímco Svoboda nedal ani jednu osmičku, Michalíkovi ulétla do tohoto kruhu jedna rána. <table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td>OLYMPIÁDA ON-LINE NA SPORT.CZ<a href="http://www.sport.cz/on-line?id=6268&amp;onlineTypeId=ostatni" onclick="return onlineShow(this.href);"></a></td></tr><tr><td><a href="http://www.sport.cz/on-line?id=6268&amp;onlineTypeId=ostatni" onclick="return onlineShow(this.href);">Dění 13. dne olympiády sledujte on-line zde.</a></td></tr></tbody></table>

Po šermu klesl Svoboda na průběžné druhé místo se ztrátou 224 bodů na domácího Čchien Čen-chua a Michalík byl osmý. Na planši se utkal každý s každým, takže závodníci za tři hodiny absolvovali pětatřicet soubojů. Nejlepší byli Rus Andrej Mojsejev a domácí Čchien Čen-chua, kteří vyhráli 26 duelů, zatímco Svoboda o dva méně. Michalík začal špatně, když ze sedmi prvních soubojů vyhrál jeden. Postupně se však zlepšoval a nakonec hrozivě vypadající poměr změnil na 16 vítězství a 19 porážek.

V bazénu na 200 m volným způsobem zaplaval Svoboda sedmnáctý čas, zatímco Michalík čtyřiadvacátý. Nejrychlejší byl Egypťan Amro El Geziry. Do čela se vyhoupl Rus Mojsejev, Svoboda zůstal druhý se ztrátou pouhých 24 bodů. Michalík klesl na devátou příčku.

Vyhrál těžký parkur

Z pohledu Svobody byl rozhodující parkur. Po losování byli sice čeští reprezentanti s charakteristikami svých valachů spokojení, ale na rozbahněné dráze mezi třinácti překážkami a patnácti skoky bylo všechno jinak. Nejprve kůň protáhl bahnem vítěze plavecké části. Další přehodil přes překážku Maďara Gabora Balogha, Španěl Jaime Lopez po několika marných pokusech dokonce rezignovaně parkur vzdal. Francouz John Zakrzewski zůstal ležet poté, co ho kůň v blátě pokopal. Potíže měli skoro všichni, až na Litevce Andrejuse Zadněprovskise, který byl rychlý a téměř bezchybný.

Jako první jel z českých závodníků Michalík na valachovi Jang-jang a až na shození zadními kopyty na jedenácté překážce absolvoval trať bez potíží a byl nakonec ve čtvrté části pětiboje nejlepší. Domácí Čchien Čen-chua, který měl startovat před Svobodou, nastoupil bez vysvětlení až na konci skupiny.

Svobodův valach Chun-chun byl nervózní už před startem. Dvakrát se zastavil před šestou překážkou, takže ji Svoboda nakonec vynechal, a totéž zopakoval na sedmé překážce. Osmou přeskočil, ale do deváté doslova naboural, shodil jezdce a ještě ho málem kopl do hlavy. Přičemž sám se zranil, takže Svoboda musel z parkuru odstoupit a byl hodnocen jako 32.

Průběžné vedení si udržel s 4584 body Mojsejev, Michalík se posunul na páté místo, se ztrátou 68 bodů na bronzovou pozici Litevce Edvinase Krungolcase, za nímž vybíhal se ztrátou sedmnácti sekund. Druhý se držel domácí Čchien Čen-chua, ač bez vysvětlení startoval jako poslední, i když měl jet před Svobodou. Toho ztráta odsunula na 19. pozici a vybíhal se ztrátou 3:18 min. na bronzovou příčku.

V závěrečném běhu, na deštěm zkrápěném tartanu, kam byla doslova namotána jeden kilometr dlouhá tra, si udržel první místo Rus Mojsejev. Michalík klesl na šestou příčku a Svoboda naopak vystoupal na pětadvacátou.

<table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td>Moderní pětiboj - po čtvrté disciplíně: </td></tr><tr><td>1. Mojsejev (Rus.) 4584 b. (střelba: 1168 - šerm: 1024 - plavání: 1332 - parkur: 1060), 2. Čchien Čen-chua (Čína) 4532 (1204 - 1024 - 1272 - 1032), 3. Krungolcas (Lit.) 4476 (1156 - 904 - 1272 - 1144), ...<em><strong>5. Michalík 4408</strong></em> (1192 - 784 - 1260 - 1172), <em><strong>31. Svoboda (oba ČR) 3684</strong></em> (1228 - 976 - 1296 - 184). </td></tr></tbody></table>

Reklama