Hlavní obsah

V Brně se po 141 letech opět pojede dostihová cena města

BRNO

V jihomoravské metropoli bude po 141 letech obnovena dostihová cena města Brna. První závod nesoucí jméno města se jel v roce 1867 o 150 zlatých. Jeho pořadateli byli zástupci předních šlechtických rodů rakouského mocnářství. Brněnský závod se v obnovené podobě pojede 4. října v dostihovém areálu, který je v městské části Dvorska budován již 11 let. S obnovou brněnského dostihu finančně pomohlo vedení města

Článek

"Chceme, aby tady vznikl tradiční závod, jehož se budou účastnit ti nejlepší jezdci, bude divácky atraktivní a tím pomůže i rozvoji dostihového sportu v Brně," řekl ČTK brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Vítěznému jezdci bude bezprostředně po závodu předávat cenu a jeho koni šerpu.

Ve Dvorskách se ročně konají tři závodní dny. Říjnový brněnský dostih o pohár primátora bude vyvrcholením sezony. Bude nejobtížnějším a zároveň dosud také nejvýše dotovaným. Půjde o steeplechase na 4,1 kilometru. Pojede se o celkovou částku 80 000 korun, přičemž 60 000 korunami jej podpořilo město.

"Zájem o účast na říjnové brněnské steeplechase je již nyní velký. Mezi žokeji máme přihlášeno několik velmi kvalitních jezdců," řekl ČTK šéf dostihového areálu Josef Vymazal.

V Brně se sice jely první dostihy už v roce 1867, po sto letech ale z nadšení pro jezdecký sport nic nezbylo. Teprve v 90. letech minulého století začali nadšenci budovat ve Dvorskách na bramborovém poli současný dostihový areál. Nyní patří mezi dostihová závodiště skupiny C. Tvoří jej okruh dlouhý 1200 metrů, na němž se pořádají rovinové dostihy i steeplechase.

První brněnský dostih byl velkým setkáním společenské smetánky. Na dráze na Chrlických lukách závodila ve čtyřech dostizích šlechta, která si nechala postavit tribunu za 5000 zlatých. Závody vyhráli hrabě Seillern, princ Thurn Taxis a princ Paul Esterházy projel cílem první dokonce ve dvou kláních.

Pátý dostih pojmenovaný Cena města Brna jeli ostatní chovatelé koní. Vyhrál sedlák z Podolí u Brna.

Reklama

Související témata: