Hlavní obsah

Valujev se jako obr Gargantua valí do Berlína pro ztracený titul

Marek BurkertPrávo

Loni v dubnu přišel Nikolaj Valujev o titul profesionálního mistra světa WBA a mnozí už posílali 35letého obra na odpočinek. Ale všechno je jinak. Boxerský gigant se vrací! V sobotu bude v Berlíně usilovat o pás, jenž před šestnácti měsíci ztratil.

Článek

Byl to velký šok, když šampióna ve Stuttgartu vybodoval Uzbek Ruslan Čagajev. „Bylo otázkou času, kdy Valujevův styl někdo prokoukne,“ říkal tehdy boxerský kouč a komentátor Sportu 1 Marek Šimák.

Místo konce kariéry se však Valujev přes zápasy s Francouzem Bergeronem a Bělorusem Ljachovičem proboxoval k odvetě, kterou ale odložila Čagajevova přetržená achilovka. Trůn WBA zůstal volný a šanci boxovat o něj dostali Valujev a Američan John Ruiz. Vítěz sobotní bitvy pak bude muset znovu čelit Čagajevovi.

Rodák z Massachussets se s Valujevem střetl už před třemi lety a kontroverzní zápas tehdy těsně prohrál. Před víkendem se jako každý správný americký boxer chvástá.

„Slyšel jsem, že Valujev při přípravě na náš duel hodně plaval. To se mu bude hodit, protože předtím než toho kyklopa knokautuju, tak ho ponořím do opravdu hluboké vody,“ vykládal boxer, jenž je o čtvrt metru menší a 40 kilo lehčí než Valujev.

„Můj soupeř je příliš těžkopádný,“ řekl Ruiz, jenž už získal i skalpy velkých jmen Holyfielda, Tuckera nebo Rahmana.

Na vrchol ho dostaly fyzické parametry

Valujev opravdu nemá techniku těch nejlepších. S boxem začal pozdě, až ve dvaceti letech. Ale na vrchol ho dostaly fyzické parametry. 213 centimetrů a 146 kilogramů budí neobyčejný respekt. Po ringu se ruský titán valí jako středověký obr Gargantua. Znalci se však nad jeho stylem ušklíbají. Jindy národně cítící Rusové nemůžou krajanovi přijít na jméno.

„Je to špatný boxer,“ pravil šéftrenér ruské amatérské reprezentace a zlatý z OH v Sydney Alexandr Lebzjak.

Za poslední rok ale Valujev udělal velký pokrok pod vedením nového kouče Alexandra Zimina. „Přišel jsem, abych Kolju připravil lépe po technické stránce. Spoléhal jen na sílu a podceňoval taktický plán. To se mu už nestane,“ předpověděl Zimin.

A Valujev? „Po plaveckých trénincích se cítím nejlíp za celou kariéru,“ prohlásil Rus. „Před zápasem nikdy netipuji. Ale asi stačí, když řeknu, že můj další souboj bude s Čagajevem a definitivně si vezmu to, co mi vždycky patřilo,“ věštil Valujev.

Přímý přenos jeho zápasu s Ruizem vysílá v sobotu od 23.55 hodin Sport 1.

Reklama

Související témata: