Hlavní obsah

Horolezci oslavili v Teplicích nad Metují čtvrtstoletí svého „festivalu bez kravat“

TEPLICE NAD METUJÍ

Osmadvacet let po „nultém“ ročníku v roce 1980, vinou tříleté pauzy na začátku let devadesátých, oslavili horolezci a další příznivci sportů v přírodě o uplynulém víkendu v Teplicích nad Metují jubilejní 25. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu. Rytmus života východočeského městečka nabral opět na obrátkách a kdo do Teplic přijel, neprohloupil.

Foto: Petr Cihelka pro Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Život teplickému festivalu vdechla v již zmiňovaném roce 1980 parta kolem horolezce z Police nad Metují Miroslava ‘Lanče‘ Šmída a lezecký happening na východě Čech se postupně stal vítaným zpestřením konce léta. Setkání tradičně volnomyšlenkářských horolezců pak paradoxně doplatilo na sametovou revoluci v roce 1989 a po 10. ročníku byla akce vinou finančních a dalších problémů symbolicky pohřbena.

O čtyři roky později je tradice znovu oživena. Šmíd totiž v roce 1993 tragicky umírá na věži Lost Arrow v Yosemitech a jeho kamarádi z adršpašsko-teplických skal se rozhodli prapor festivalu na počest svého přítele znovu pozvednout. S pozměněnou podobou: z festivalu se stala soutěžní přehlídka, postupem času zařazená do Mezinárodní aliance horského filmu. Jak dopadl letošní jubilejní ročník z pohledu filmařského klání, naznačuje níže publikovaná tabulka.

Festival v Teplicích je ale především o setkávání lidí s podobným pohledem na svět, neformální akcí „bez kravat“, jak razil již Šmíd a jeho souputníci. Pro zasloužilé „pardály“ je poslední srpnový víkend vítanou šancí, jak potkat staré kamarády a zavzpomínat na ty, kteří zůstali v horách. Nastupující generace si užije při čertovských kouscích slacklinistů či při závodech v lezení. Někdo vyrazí do skal, jiný stráví festivalové dny v kině, další u stánku s pivem, večery vyplní hudební produkce na hřišti. To je obrázek festivalu, který se již několik let nemění. A to je důvod, proč se do Teplic nad Metují vracet.

Výsledky 25. Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu
Hlavní cena
Neznáma Antarktída (Pavol Barabáš/SR)
Nejlepší horolezecký film
Acopan (Red Bull)
Nejlepší dokument
Dying for Everest (James Heyward/Nový Zéland)
Zvláštní cena poroty
Playgravity (Samuel Gyger/Red Bull/Švýcarsko)
Cena města Teplice nad Metují
Na východ od Everestu (Daniel Liška/SR)
Cena generálního partnera HUDY SPORT
Petrohradské padání (Ondřej Smrž/ČR)
Cena diváků
Čajnatrip (Jaroslav Ježek/ČR)

Reklama

Související témata: