Hlavní obsah

Jezdecká federace žádá o možnost závodit od poloviny května

Praha 23. dubna (ČTK) - Česká jezdecká federace žádá o výjimku a možnost pořádat závody od poloviny května. Její zástupci v úterý oslovili dopisem ministerstva zdravotnictví a vnitra i sportovní autority v čele s Českým olympijským výborem. Národní sportovní agenturu žádají o vypracování kategorizace jednotlivých sportů v několika úrovních s ohledem na jejich rizikovost šíření virové nákazy.

Foto: Lucie Hladová

Vítězka VC Brna Hana Pokorná a Chanell. Ilustrační foto.

Článek

Kvůli šíření nemoci covid-19 je v Česku do konce dubna nouzový stav a může se sportovat jen individuálně na venkovních sportovištích. Od pondělí mohou profesionální sportovci trénovat ve skupinkách po osmi. Akce do 50 osob plánuje vláda povolit od 8. června.

"Jsme přesvědčeni, že pro další zbytečné blokování jezdeckého sportu, jehož rizikovost ve vztahu k šíření koronaviru covid-19 je mnohonásobně nižší než otevření větších obchodů, uvolnění farmářských trhů a dalších míst, kde se lidi napřímo potkávají na méně otevřených prostranstvích, již neexistují racionální argumenty. Naopak takové opatření má velmi negativní dopady na budoucí vývoj sportu a chovu koní v ČR," uvedla v prohlášení prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá.

Federace vypočítala deset důvodů, proč jsou jezdecké závody minimálním rizikem z pohledu koronaviru. Prvním je, že jezdectví je individuální a bezkontaktní sport, který je založený na harmonické souhře a spolupráci jezdce s koněm. I proto věří, že by se mohlo závodit dříve než 8. června. "Žádáme o umožnění pořádat v nějakém omezenějším formátu jezdecké akce již od 15. května."

Jezdecká federace, která zastupuje mimo jiné olympijské disciplíny parkur, všestrannost a drezúru, chápe, že každý sport má svá specifika. Proto navrhuje, aby Národní sportovní agentura vypracovala kategorizaci sportů v několika úrovních s ohledem na jejich rizikovost šíření koronaviru. "Rozčlenění sportů se může hodit i kdykoli v budoucnu a může být zahrnuto do nouzového plánu v případě, že by se podobná situace někdy v budoucnu opakovala," uvedli zástupci České jezdecké federace.

Reklama