Hlavní obsah

O některá sportoviště pro ZOH v Soči neprojevili investoři zájem

MOSKVA/SOČI

Příprava na zimní olympijské hry v roce 2014, které se mají konat v jihoruském letovisku Soči, naráží na problémy. Nejde jen o volání Tbilisi či úvahy šéfa české diplomacie potrestat Moskvu za zásah proti Gruzii bojkotem olympiády, ale i o výstavbu sportovišť. Část místních obyvatel se bouří proti vyvlastňování pozemků a soukromí investoři projevili pramalý zájem o stavbu stadiónů, které neslibují rychlý zisk.

Foto: LaPresse

Ilustrační foto

Článek

"První investiční soutěž na výstavbu olympijských objektů v Soči skončila nepříjemným překvapením. Na stavbu ledních arén a sportovního paláce nebyla podána jediná přihláška," napsal dnes list Kommersant.

V Soči má do začátku her vyrůst 14 sportovišť, 22 technických objektů, 22 hotelů a 34 děl dopravní infrastruktury. Více než třetinu z odhadovaných nákladů, skoro 120 z 314 miliard rublů, mají pokrýt soukromí investoři.

Velké firmy jako Gazprom, Interross, Bazel či Russněfť si už rozebraly nejlukrativnější projekty, jako je například lyžařské středisko pro 18 000 návštěvníků. Ty totiž slibují rychlou návratnost investic a další zisky.

Zkrachoval však konkurz na šest dalších projektů, ačkoli se hlavní investor, státní společnost Olimpstroj, snažil přilákat soukromé firmy spojením nabídky na budování zimních stadiónů se stavbou nových hotelů. Přihlášky byly nakonec podány na jediný projekt - stavbu kancelářské budovy.

Neschválený územní plán investory odradil 

Nezájem investorů patrně souvisel i se skutečností, že Soči dosud nemá schválený územní plán, takže nebylo možné slíbit investorům ani práva disponovat pozemky pod budoucími stavbami. "Divil bych se, kdyby to dopadlo jinak. Sportoviště v nabídce lze z hlediska investora považovat za přítěž," usoudil expert Dmitrij Šmeljov.

"Všude na světě jsou lední arény považovány za nerentabilní, takže se staví na státní náklady. Ale museli jsme zkusit nalézt soukromé peníze na stavbu," připustil mluvčí ministerstva pro regionální rozvoj Fjodor Ščerbakov.

Olimpstroj se snažil spojením nabídky na stavbu hotelů a sportovišť ušetřit státu peníze. Nyní však mu však nejspíše nezbude než vyhlásit další soutěž na samotné hotely, zatímco sportoviště nejpravděpodobněji bude stavět za své, prostřednictvím generálních dodavatelů.

Reklama

Související témata: