Hlavní obsah

V Česku se poprvé v historii uskuteční MS v biatlonu

Česká republika bude poprvé v historii hostit mistrovství světa v biatlonu. Šampionát v roce 2013 uspořádá Nové Město na Moravě, které zvítězilo v sobotním hlasování na kongresu Mezinárodní biatlonové unie IBU v Praze.

Článek

Představitelé biatlonového svazu byli výsledkem hlasování nadšeni. "Je to zlomový okamžik pro český biatlon. Naposledy jsme hostili Světový pohár v Jáchymově v letech 1979 a 1981. Přestože bylo letošní mistrovství Evropy po organizační stránce úspěšné, vrcholná akce to přece jen nebyla," řekl spolupracovníkovi ČTK prezident biatlonového svazu Václav Fiřtík.

"Jsou dvě věci, které mohou napomoci tomu, aby šel český biatlon nahoru a v popularitě zimních sportů se dostal na špičku, jak tomu je v Německu nebo v Norsku. První z nich je zisk olympijské medaile a druhou pořadatelství vrcholné akce, což se teď naplnilo," doplnil Fiřtík.

Nové Město v hlasování zástupců jednotlivých zemí porazilo norskou metropoli Oslo a finské Kontiolahti. Zvítězilo hned v prvním kole, když dostalo od 50 členů národních delegací 36 hlasů. Podobně se dnes vedlo německému Ruhpoldingu, který bude hostit světovou biatlonovou elitu v roce 2012.

Nové Město se ucházelo o pořádání světového šampionátu už před dvěma lety v ruském Chanty-Mansijsku, kde mu ke zvolení chyběly čtyři hlasy. Při letošní volbě původně usiloval český svaz také o získání mistrovství v roce 2012, ale dnes dopoledne kandidaturu zúžil jen na šampionát o rok později.

Důvodem byla zákulisní dohoda s Ruhpoldingem, jehož pozice byla velmi silná. Biatlonový svaz proto podpořil německé středisko a jeho příznivci poté na oplátku hlasovali pro českou kandidaturu.

Novému Městu pomohlo především vydařené mistrovství Evropy v únoru letošního roku. České zimní středisko podpořil i legendární ruský biatlonista Alexandr Tichonov, tváří dnešní prezentace byl dvojnásobný medailista ze světového šampionátu Michal Šlesingr.

"Spadl mi obrovský kámen ze srdce. Dnešní zvolení není zásluha jen prezentace v průběhu kongresu v Praze, je za námi dvouletá práce od předchozí kandidatury. Poděkování si zaslouží celý tým, který kandidaturu připravoval, a také samozřejmě Nové Město, které uspořádalo kvalitní Evropský pohár a evropský šampionát," řekl viceprezident organizačního výboru Vlastimil Jakeš.

Stadion v Novém Městě je z větší části hotový. "Nechceme jít cestou nějakých obrovských sportovišť, areál bude po skončení mistrovství sloužit i pro sportovní vyžití veřejnosti. Už jsme proinvestovali 120 milionů korun, ještě asi 300 milionů půjde do infrastruktury a samotné organizace," přiblížil prezident organizačního výboru šampionátu Jiří Hamza.

"Náklady ponese nejen stát, ale i Mezinárodní biatlonová unie a samozřejmě i sponzoři a partneři. S hejtmanem kraje se jedná také o zlepšení infrastruktury a rozšíření cest mezi Novým Městem a Žďárem nad Sázavou," dodal Hamza, podle něhož nehrozí podobné problémy, jaké postihly pořadatele šampionátu klasických lyžařů v Liberci.

Podle reglementu Mezinárodní unie IBU zároveň Nové Město získá pořadatelství Světového poháru 2012, který bude generálkou na šampionát. Biatlonová elita se ovšem na Vysočinu sjede možná už letos v prosinci, neboť potřebnou licenci pro pořádání SP nedostala slovinská Pokljuka. Nahradit by ji mohlo právě Nové Město nebo slovenské Osrblie.

Reklama

Související témata: