Hlavní obsah

Vzpěrači budou mít v červenci turnaj, výsledky zašlou e-mailem

Melbourne

Vzpěrači budou mít v červenci turnaj, který se vzhledem ke koronavirové pandemii bude konat na dálku. Na rozdíl od cyklistiky či motorsportu ale nebude výsledky zaznamenávat aplikace či počítačová hra, ale sami soutěžící je budou posílat organizátorům elektronickou poštou.

Foto: Sport.cz

Vzpírání - ilustrační foto.

Článek

Takzvaný Email International Lifters Tournament se bude konat 24. a 25. července, tedy v původním termínu zahájení olympijských her v Tokiu. Kvůli pandemii koronaviru přišli o většinu vrcholů sezony i vzpěrači, jako první je v mezinárodním kalendáři zářijové mistrovství Evropy juniorů ve Finsku.

Turnaj vymyslel šéf Oceánské vzpěračské federace Paul Coffa, jenž podobnou soutěž organizuje na klubové úrovni od roku 2004. Nyní vyzval k účasti vzpěrače z celého světa a pozvánku poslal všem 187 národním svazům a dalším 3000 klubům a sportovcům. O turnaji na svém webu informoval i Český svaz vzpírání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český vzpěrač Jiří Orság.

"Původní ideou tohoto e-mailového turnaje bylo 'udržet sen při životě' pro vzpěrače, kteří se nemohou připravovat v tréninkových centrech na olympijské hry. Pak jsem si ale řekl, proč nepozvat všechny vzpěrače, kteří musejí trénovat doma, protože jim nic jiného nezbývá," řekl Coffa.

Turnaj sponzoruje firma vyrábějící vzpěračské náčiní, jež vítězi a vítězce každé z 20 vypsaných kategorií zašle na vlastní náklady tréninkovou osu činky. Coffa si uvědomuje, že vzhledem k formátu existuje riziko podvodů. "Ze zjevných důvodů tam nemohou být rozhodčí ani tréninkoví partneři a mnoho vzpěračů nemá možnost nahrát a zaslat video. Budeme prostě muset věřit tomu, že to, co pošlou, je pravda," uvedl organizátor neobvyklého turnaje.

Reklama