Hlavní obsah

Ital, který přežil neštěstí na K2, přijde o prsty na nohou

Italský horolezec Marco Confortola, který v srpnu přežil největší neštěstí na pákistánské hoře K2, utrpěl tak vážné omrzliny, že se bude muset podrobit amputaci všech prstů na nohou. Při výstupu na druhý nejvyšší vrchol světa zahynulo začátkem srpna 11 horolezců.

Článek

Confortola uvízl po pádu kusu ledu na hoře téměř pět dní. "Zítra jdu do padovské nemocnice, kde mi budou amputovat všechny prsty na nohou," citovala ho dnes agentura ANSA. Lékaři mu prý ale slíbili, že zachovají kosti, které spojují chodidla s prsty. "Budu schopen znovu chodit, ale možná že až za několik měsíců. Pak chci znovu lézt," řekl sedmatřicetiletý Ital.

Byl poslední z těch, kdo přežili a jež z místa evakuoval vrtulník. Tehdy řekl, že je rád, že je naživu, ale stěžoval si na bolesti v nohou. Omrzlé prsty mu zčernaly a už se nedají zachránit.

Confortola spolu s dalšími dvěma Italy v květnu za velmi nepříznivého počasí umístil klimatickou stanici na Mount Everestu. Ve výši 8000 metrů nad mořem je nejvýše položeným zařízením svého druhu na světě.

Reklama