Hlavní obsah

Pětice ruských chodců dostala dvouletý trest za doping

MOSKVA

Ruský světový rekordman v chůzi na 20 kilometrů Sergej Morozov a další čtyři jeho reprezentační kolegové dostali od národní federace dvouletý trest za doping. Stejně jako Morozov byli také Vladimir Kanajkin, Viktor Burajev, Alexej Vojevodin a Igor Jerochin usvědčeni ze zneužívání krevního hormonu EPO.

Článek

"Po výslechu před naší svazovou antidopingovou komisí byl každý z nich potrestán zákazem startu na dva roky," citovala ruská média sekretáře ruského svazu Vladimira Usačeva. Všem podle něj začal trest platit 9. září.

Třiadvacetiletý bývalý světový rekordman Kanajkin, o dva roky starší Burajev a sedmadvacetiletý Vojevodin, bronzový medailista z OH v Aténách a stříbrný z ME i MS na 50 kilometrů, měli podle Usachjova pozitivní test 20. dubna při nesoutěžním odběru. Dvacetiletý Morozov a o dva roky mladší Jerochin odevzdali pozitivní vzorek 29. července, tedy těsně před olympijskými hrami.

Oba byli posléze také vyloučeni z týmu a v Pekingu nestartovali. Před hrami se mezi hříšníky objevilo i jméno pozdějšího olympijského šampiona Valerije Borčina, v jeho případě se však jednalo o nepotvrzené spekulace. Morozov naopak mezi podezřelými původně nebyl, na startu se ale neobjevil, což ruský svaz tehdy vysvětlil interním rozhodnutím.

Morozov v červnu na ruském šampionátu v Saransku vytvořil nový světový rekord časem 1:16:43, který ale zatím nebyl ratifikován. Ve stejném závodě byl jen o deset sekund pomalejší Kanajkin, oba tak pokořili rok staré Kanajkinovo maximum 1:17:16.

Reklama

Související témata: