Hlavní obsah

Trenérka gymnastických hvězd USA dostala osmiletý distanc

Indianapolis

Jeden skandál za druhým. A také pořádně tvrdé tresty. Americká gymnastika si zvyká, že veřejnost sleduje nejen dobré výkony závodnic, ale i drsné příhody ze zákulisí. Naposledy fanoušky šokoval trest pro bývalou americkou reprezentační trenérku Maggie Haneyovou, která dostala osmiletý zákaz působení v gymnastice za ponižování a urážení svých svěřenců. Po uplynutí trestu se může k působení v gymnastice vrátit, ovšem čeká ji ještě dvouletá podmínka. Informuje o tom list USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá americká reprezentační trenérka Maggie Haneyová dostala osmiletý zákaz působení v gymnastice za to, že ponižovala a urážela své svěřence.

Článek

Organizace USA Gymnastics vynesla trest po zhruba dvouměsíční sérii slyšení. Proti dvaačtyřicetileté Haneyové svědčila její nejslavnější bývalá svěřenkyně, vítězka ze soutěže družstev a stříbrná medailistka na kladině z olympijských her v Riu de Janeiro 2016 Laurie Hernandezová. Kritický dopis na adresu své ještě nedávné trenérky napsala mistryně světa Riley McCuskerová.

„Můžeme potvrdit, že slyšení týkající se Maggie Haneyové skončilo. Nezávislá komise, složená ze zkušených osobností z oblasti gymnastiky a to včetně právníka, majitele klubu a bývalého reprezentanta, došla ke zjištění, že paní Haneyová porušila gymnastický Kodex etického chování USA," uvádí se v prohlášení organizace USA Gymnastics.

„Bylo rozhodnuto o tom, že je trenérka Haneyová nesmí s okamžitou účinností po dobu osmi let působit v gymnastice. Následně se může vrátit, ale bude následovat dvouletá zkušební doba. Musí také předložit doklady o tom, že se zúčastnila doporučených kurzů, kde by měla zapracovat na zlepšení svého jednání v roli trenérky."

Haneyová byla potrestána za nevhodné chování ke svěřencům v klubu v New Jersey. Z vyšetřovacích dokumentů vyplývá, že na ně pravidelně ječela, nadávala jim a vyhrožovala, vyhazovala je z tréninku, nutila trénovat a závodit se zraněním a ponižovala je kvůli nadváze. Jakmile se začal případ projednávat, nesměla Haneyová být v kontaktu se svými svěřenci. Verdikt, který trenérce zakazuje angažování ve světě gymnastiky Haneyová zatím nekomentovala.

Americká gymnastika se stále vzpamatovává ze sexuálního skandálu bývalého reprezentačního lékaře Larryho Nassara, jenž byl v roce 2017 odsouzen na více než 300 let do vězení za sexuální obtěžování mladistvých závodnic včetně několika olympioniček a držení dětské pornografie. V souvislosti s případem odstoupilo celé vedení USA Gymnastics, které kvůli vyplácení odškodného Nassarovým obětem hrozí bankrot.

Minulý měsíc byla dočasně pozastavena činnost také trenérce Victorii Levineové, která čelí podezření z toho, že slovně napadala a ponižovala své svěřence.

Reklama

Související témata: