Hlavní obsah

Sport by měl dostat miliardovou dotaci za ztráty v krizi

Sportovní kluby, tělovýchovné a sokolské jednoty by měly získat mimořádnou dotaci ve výši jedné miliardy korun, která by jim měla pomoci utlumit dopady koronavirové krize. Podle slov předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Milana Hniličky s návrhem souhlasí ministerstvo financí i premiér Andrej Babiš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý hokejový brankář a poslanec Milan Hnilička před Poslaneckou sněmovnou.

Článek

Dotace by měla pomocí speciálního programu vyplácet NSA. Nejdříve je ale potřeba upravit zákon o sportu. Podle stávající úpravy by totiž nově vzniklá organizace měla finance mezi sportovní subjekty rozdělovat až v roce 2021, v letošním roce ještě sportovní dotace spadají pod ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

"Rozhodli jsme se zákon upravit tak, abychom mohli peníze vyplácet letos. Vláda jej schválila minulý týden, teď jej musí ještě schválit sněmovna," uvedl Hnilička v České televizi. "Je to skvělá zpráva pro sport, pro nás jako agenturu velká výzva," podotkl.

Sportovní organizace by mohly žádat zejména o kompenzace provozních ztrát, které jim způsobila koronavirová krize. "Program musí být jednoduchý, abychom mohli prostředky rychle vyplatit," řekl Hnilička s tím, že NSA již ve spolupráci s dalšími sportovními autoritami pracuje na nastavení pravidel a kritérií.

Již dříve agentura uvedla, že cílem mimořádné dotace by mělo být zmírnění dopadů vládních opatření, protože programy určené pro podnikatele nejsou pro sportovní organizace dostupné.

"Nebezpečí hrozící z výpadků příjmů sportovních organizací v důsledku opatření vlády je přerušení dodávky energií, vody, tepla, chladu a jiných služeb. Takováto omezení by přinesla zvýšené náklady na obnovení provozu sportovišť a jejich dostupnost pro sport, ale i omezení sociální funkce sportu ve výchově dětí, fungování sportovních oddílů a klubů a mnoho dalších obtížně vyčíslitelných škod," argumentovala NSA v materiálu, který předložila vládě.

Reklama