Hlavní obsah

Zaremba bude mít vzpěračskou školu

Veronika FeltováSport.cz

Bývalý vzpěrač Ota Zaremba bude prvním sportovcem, kterému pomůže nedávno vzniklý Nadační fond sportovních veteránů. Nadace si dala za cíl nejen začlenit bývalé sportovce do společnost, ale také podporovat stále vrcholově působící veterány v jejich činnosti a uspořádat pro ně více závodů.

Článek

Na založení fondu sportovních veteránů se podílelo hned několik významných sportovců. Třeba bývalý koulař Remigius Machura, běžkyně na lyžích Blanka Paulů a cyklista Miloš Fišera. Předsedou se stal Karel Strnad, zakladatel karate v České republice, v roli odborného poradce působí Antonín Panenka.

Nadace by chtěla přispět k prodlužování aktivního věku sportovních veteránů.  Řada bývalých sportovců si totiž stále udržuje takovou výkonnost, s níž by mohli stále reprezentovat na veteránských soutěžích. Proto je v plánu i pořádání pravidelných národních soutěží a finanční příspěvky na přípravu a účast sportovců na mezinárodních akcích.

Zaremba bude mít  vzpěračskou školu

První vlaštovkou je pomoc bývalému vzpěrači, olympijskému vítězi z Moskvy Otovi Zarembovi, který se dlouho vyhýbal veřejnosti. "Ota byl neustále zalezlý sám doma, takže jsme chtěli, aby se dostal zpátky do společnosti. Proto jsme mu navrhli, aby měl vlastní oddíl," uvedl Machura.

"Když za mnou s návrhem založit vzpěračskou školu u nás v Horní Suché přišli, říkal jsem si, že to je sen. Vždy jsem si přál mít vlastní oddíl, a proto jsem neváhal a nabídku přijal. Věřím, že pomohu českému vzpěračství a vrátím ho na vrchol," přál si Zaremba.

Fond má v plánu každoročně uspořádat také Nadační večer a Den sportovních veteránů. Jeho součástí by byly exhibiční zápasy nejen bývalých, ale i současných sportovců, kteří budou nadaci podporovat.

Reklama