Hlavní obsah

Stát i ČOV chtějí zprůhlednit tok peněz

Karel FeltSport.cz

Stát i Český olympijský výbor chtějí lepší kontrolu i zjednodušení toku peněz ve sportovním prostředí a jejich efektivnější využití. Ve středu se na tom shodlo na setkání s novináři vedení ČOV v čele s předsedou Milanem Jiráskem a náměstek ministra školství mládeže a tělovýchovy Jan Kocourek.

Článek

Podle Kocourka by mělo vzniknout centrum, které bude mít přehled především o využití státních peněz ve sportovním prostředí, zejména směrem k reprezentaci. Probíhající analýza podle něj nemá rozhodně sport a zejména reprezentaci poškodit, ale naopak pomoci. Nemělo by jít ani o první krok k likvidaci sportu v rezortech obrany či vnitra.

Naopak stát by měl podpořit zejména výběr a výchovu talentů, zkvalitnění sportovní infrastruktury a ohodnocení trenérů na nejnižších stupních. Na tom by se měly podílet více regióny, obce, ale také svazy. Dořešit je třeba katastrofální situaci se sportovními gymnázii, která patří pod kraje. „Polovina sportovců, kteří startovali na OH v Pekingu, jsou jejich absolventy,“ zdůraznil Milan Jirásek.

„Umím si představit částku kolem tří miliard, která by šla ze státního rozpočtu do sportu a tělovýchovy, ale jsem realista, budu rád za stávající 2, 2 miliardy. Méně by bylo problémem. Musíme nastolit taková opatření, aby český sport byl nadále úspěšný a konkurence schopný,“ zdůraznil Jan Kocourek. Podle něho se stát nebude podílet na zabezpečení antidopingové laboratoře, ale na zlepšení zdravotní péče o sportovce ano.

ČOV hospodařil v končícím olympijském cyklu s částkou 125, 88 miliónu korun. Stát přispěl téměř 40 mil. Kč, marketing ČOV získal 39,4 mil. korun. OH v Pekingu stály 39,28 mil. Kč. Svazy dostaly 55,2 mil. korun, na sociální program pro bývalé olympioniky šlo 6 mil. korun.

Místopředseda ČOV František Dvořák označil účast na OH v Pekingu za úspěšnou vzhledem k zisku šesti medailí, z nichž tři byly zlaté, a 24 umístěním do 8. místa, na nichž se podílelo 41 sportovců z devíti odvětví. Na vysoké úrovni byla i organizace OH. ČOV chystá změny v nominačních kritériích a další opatření pro zkvalitnění přípravy sportovců a výsledků.

Reklama