Hlavní obsah

Vernisáž Sport Foto 2008: Fotografie, které chytí za srdce

PRAHA

Slavnostní vernisáží byla ve středu v historických prostorách pražské Staroměstké radnice zahájena výstava Sport Foto 2008. Jde již o 38. ročník přehlídky sportovních fotografií, kterou pořádá Český olympijský výbor spolu s Klubem sportovních novinářů. K vidění jsou snímky nejen z olympijských her v Pekingu, ale také z fotbalového mistrovství Evropy či tenisových turnajů.

Článek

"Představujeme zde nádherné fotografie, které jistě každého chytí za srdce. Všechny v sobě zachycují krásu sportu," pravil předseda ČOV Milan Jirásek, který se vernisáže v historických prostorách Staroměstské radnice zúčastnil spolu s pražským primátorem Pavlem Bémem a předsedou Klubu sportovních novinářů Zdeňkem Pavlisem.

Letošní ročník výstavy je zároveň i poctou legendárnímu fotoreportérovi Stanislavu Terebovi, který v roce 1958 vyhrál jako první a také poslední Evropan první místo v prestižní soutěži World Press Photo se snímkem Brankář v dešti.

Kromě památného snímku brankáře Čtvrtníčka vykopávajícího míč v hustých provazcích deště vystavuje nestor české sportovní fotografie další unikátní černobílé snímky.

Výstava bude putovat po republice

V rámci expozice mohou návštěvníci zhlédnout sportovní fotografie pěti českých profesionálů - Michaely Říhové, Eduarda Erbena, Roberta Sedmíka, Jiřího Vojzoly a Vlastimila Vacka. Fotoreportérka deníku Právo Michaela Říhová představuje na svých snímcích ragby v podání žen. „Na ženském ragby mě zaujalo spojení tvrdého sportu a křehkých dívek,“ vysvětlila Říhová, proč volila právě tuto nezvyklou tématiku.

Součástí výstavy jsou i vítězné snímky soutěže Sport Amatér Foto 2008. Z více než devíti set fotografií vybrala odborná porota desítku nejlepších. Prvním třem předal předseda ČOV na vernisáži ocenění.

Expozice bude vystavena na Staroměstské radnici do 2. listopadu. Poté bude putovat po celé České republice, zavítá například do Plzně, Českých Budějovic či Olomouce.

Reklama