Hlavní obsah

Stolní tenistky podlehly ve čtvrtfinále ME Chorvatsku 0:3

PETROHRAD

České stolní tenistky prohrály na mistrovství Evropy v Petrohradu ve čtvrtfinále s Chorvatskem 0:3 a medaili nezískají. Renata Štrbíková a Iveta Vacenovská dnes podlehly svým soupeřkám 1:3 na sety, olympionička Dana Hadačová uhrála o jednu sadu více.

Článek

Už postupem mezi nejlepší osmičku se svěřenkyně trenéra Miroslavy Cecavy postaraly o největší úspěch ženského stolního tenisu v historii samostatné České republiky. Nyní je čeká boj ve skupině o 5. až 8. místo. Ještě dnes se utkají s Rakouskem.

Sen o medaili se českým hráčkám rozplynul až nečekaně rychle. Chorvatky v čele s bývalou evropskou jedničkou Tamarou Borošovou měly zápas pod kontrolou a prakticky nepřipustily žádné komplikace.

"Bylo vidět, že chorvatské hráčky mají daleko více zkušeností z bojů o medaile. Nejvíce se to projevilo v koncovkách jednotlivých zápasů," řekl trenér Cecava spolupracovníkovi ČTK. "Navíc hrají velmi nepříjemný stolní tenis. Jejich agresívní hra je založená na výborném servisu a okamžitém přechodu do útoku. Pokud jim tato taktika vychází, jsou jen těžko k poražení," uvedl Cecava.

Litoval porážky Štrbíkové se Sandrou Paovičovou v prvním utkání. "Nebylo to úplně beznadějné a kdyby Renata vyhrála, byla by Borošová pod větším tlakem a to je pro ni vždy nepříjemné. Jinak ale musím uznat, že chorvatské hráčky prokázaly své kvality a vyhrály naprosto zaslouženě," dodal Cecava.

Čeští reprezentanti, kteří usilují o návrat do elitní výkonnostní kategorie, v první vážnější prověrce zdolali 3:1 Turecko, za nějž hrají tři čínští rodáci. Největší podíl na úspěchu měl Petr Korbel. Sedmatřicetiletý hráč si poradil s oběma soupeři a v úvodním utkání oplatil porážku z květnové olympijské kvalifikace v Budapešti Cemu Zengovi.

"Turecko patří k nebezpečným soupeřům. Byl to pro nás takový první ostrý test a jsem rád, že jsme ho zvládli. Především díky Petrovi, který udělal svoje dva body jsme vyhráli a můžeme se soustředit na další boje," uvedl trenér Tomáš Demek. Jeho svěřenci se ještě dnes v podvečer utkají ve skupině o 17. až 20. místo s Norskem. V případě vítězství již budou mít na dosah postup do první výkonnostní kategorie, kam se dostanou tři družstva - oba finalisté a jeden ze dvou semifinalistů druhé výkonnostní kategorie.

Ženy - čtvrtfinále:
Chorvatsko - ČR 3:0
Paovičová - Štrbíková 3:1 (4, -4, 8, 7), Borosová - Vacenovská 3:1 (-9, 4, 6, 5), Bakulaová - Hadačová 3:2 (-5, 10, -4, 9, 7).
Muži - skupina o 17. - 24. místo:
ČR - Turecko 3:1
Korbel - Zeng 3:0 (7, 11, 7), Pavelka - Vang 1:3 (5, -5, -7, -12), Šimončík - Jiang 3:2 (9, -12, -6, 2, 3), Korbel - Vang 3:1 (-9, 11, 2, 7).

Reklama

Související témata: