Hlavní obsah

Po krachu ve Velké drtí hřebčín smrt majitele

Václav ProcházkaPrávo

Smutek se rozhostil na panství poblíž Opavy. Rána za ranou, i ty nejvíce zdrcující, dopadaly na hřebčín Albertovec a jeho nešťastné hrdiny nedělní 118. Velké pardubické. Během pár hodin přišli o vítězství, koně a také o šéfa.

Článek

Diskvalifikace Amant Grise z prvního místa, utracení Klipa padnuvšího paradoxně krátce poté, co bravurně zdolal Taxis. „V dostizích jste jednou dole, jednou nahoře,“ smutnil po bitvě trenér obou koní Milan Theimer.

A včera další úder: rakovina ukončila život 57letého majitele celé stáje Josefa Hájka, který se kdysi angažoval i ve fotbalu – do druhé ligy dotáhl Jakubčovice, než soutěž přešla na pražskou Duklu. Zdrcující dny… Přitom po letitém chátrání začínal hřebčín v poslední době zažívat s novým vlastníkem slavnější údobí.

„Je to strašné,“ kroutil hlavou Miroslav Petráň, jeden ze šéfů Dostihového spolku pořádajícího Velkou. Famózní jízdu Amant Grise, který je přes chybu při absolvování trati pro mnohé morálním vítězem, hodlá odměnit.

„Musíme to promyslet, je to teď velmi citlivé,“ pokračoval Petráň. „I na oslavě po Velké se k tomu všichni vraceli, mysleli na ně. Trenér Theimer byl i ve stáji u Váňů, měl jsem pocit, že všichni měli tak nějak na krajíčku,“ líčil Petráň.

Na Taxisu problémy nebyly

„Pravidla jsou jasná, ale je mi Marka líto,“ poznamenal Josef Bartoš, který vedl nakonec vítěznou Sixteen, na adresu žokeje Amant Grise Stromského. „Možná měl Marek po chybě zastavit, nemuselo by se nic řešit. Navíc jeho chybné najetí rozhodilo před další překážkou Klipa… Ale těžko se to říká, když člověk nejede,“ pravil Petráň.

„Sledoval jsem to z tribuny dalekohledem, bylo jasné, že je to Klipův konec,“ uvedl trenér Theimer pro TV Nova. V očích se mu leskly slzy.

Dostih jinak uchvátil. Tempem, tím, že všichni absolvovali bez zakolísání kdysi obávaný Taxis. „Byl tu i slavný Dunwoody, kdysi tu závodil. Hrozně se mu to letos líbilo,“ dodal Petráň.

Reklama