Hlavní obsah

Rychlobruslařku Novotnou čeká v zámoří start nové sezóny

PRAHA

V minulém týdnu si česká rychlobruslařka Kateřina Novotná poprvé v kariéře pořádně vyzkoušela, jaké je to závodit na klasické dlouhé dráze, nyní se už ale plně soustředí opět na krátký ovál. Domácí jednička v shorttracku nebude o víkendu chybět v Salt Lake City, kde bude zahájen nový ročník Světového poháru.

Foto: Pavel Rycl

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná

Článek

Čtyřiadvacetiletá Novotná v závěru minulého týdne startovala v německém Inzellu, kde se utkala i se světovou rekordmankou Martinou Sáblíkovou a dalšími členkami Novis týmu kouče Petra Nováka. A rozhodně nepropadla.

"Měla jsem pár dní volného času, tak jsem se rozhodla, že to vyzkouším. Bylo to takové zpestření," řekla Novotná v rozhovoru s ČTK před úterním odletem do zámoří.

Nejvíce se jí dařilo na nejkratší trati 500 metrů, spokojena byla ale i s časy na delších tratích. "Bylo to úplně jiné bruslení. Dlouhá a široká dráha, jiné zatáčky, jiné brusle...," vyjmenovala Novotná hlavní rozdíly. Aktuálně ale neplánuje, že by se začala rychlobruslení na klasické dráze věnovat. "Kdybych začala více trénovat, dostala bych se do toho. Teď to ale nejde skloubit. Možná až bude v Česku postavená hala, tak by to šlo," uvedla závodnice z Benátek nad Jizerou.

Šestá žena z olympiády v Turíně na trati 500 metrů se tak nyní bude plně soustředit na předolympijskou sezonu, ve které by chtěla navázat na výsledky z předešlého ročníku SP. "Minimálně bych chtěla opět startovat v B-finále," přála si Novotná, která bude obhajovat celkově dvanácté místo na své nejoblíbenější pětistovce. "V létě jsem trochu více zaposilovala, takže snad to bude lepší," uvedla. Oproti minulé sezoně se ale Novotná rozhodla, že bude startovat na kilometrové trati, kterou vynechávala. "Pojedu všechno," řekla Novotná.

Skutečnost, že nadcházející sezona bude předolympijská, takže se blíží vrchol čtyřletého cyklu, se podle ní na kvalitě startovního pole neprojeví. "Je možné, že některé závodnice se budou více soustředit na speciální tratě, protože medaile na olympiádě se udělují na nich a ne ve víceboji, ale nic zásadního se čekat nedá. Je ještě čas (do olympiády)," podotkla Novotná, podle které se nyní v Salt Lake City budou soupeřky spíše oťukávat. "Uvidíme, co se kde změnilo," dodala.

Reklama