Hlavní obsah

Dvojnásobný krasobruslařský mistr světa Lambiel ukončil kariéru

BERN

Dvojnásobný mistr světa v krasobruslení Stéphane Lambiel oznámil konec amatérské kariéry. Třiadvacetiletý Švýcar, který tituly vybojoval v letech 2005 a 2006, to na čtvrteční tiskové konferenci zdůvodnil zdravotními problémy.

Článek

Stříbrný olympijský medailista z Turína měl v září problémy s přitahovačem na levé noze, které se poprvé projevily na březnovém mistrovství světa v Göteborgu. Bolesti nabraly na intenzitě a Lambiel musel přerušit přípravu. Nyní oznámil, že kvůli zranění bude vystupovat už jen na exhibicích.

"K tomuhle rozhodnutí jsem došel po dlouhém přemýšlení. Rozhodl jsem se správně, upřednostnil jsem zdraví. Je na čase otočit list," řekl dvojnásobný vicemistr Evropy.

Krasobruslař vyhlášený skvělými piruetami, ale také trvalými problémy s trojitým axelem, v uplynulé sezoně skončil na kontinentálním šampionátu druhý za Tomášem Vernerem a na mistrovství světa obsadil pátou příčku. Po tomto zklamání ukončil dlouholetou spolupráci s trenérem Peterem Grütterem a odstěhoval se do Spojených států amerických, kde se připravoval pod vedením někdejšího olympijského vítěze Viktora Petrenka.

Zranění pořád bolí

Ještě plánoval účast na podzimních závodech Grand Prix, ale v úterý se z nich odhlásil a rozhodl se, že už nebude bojovat o medaile. Mohl totiž trénovat jen na devadesát procent a usoudil, že by to v souboji se světovou špičkou nestačilo. "Sedm měsíců chodím po těch nejlepších doktorech. Pořád mě to bolí a opravdu není možné takhle trénovat. Nejsem schopen dosáhnout svých cílů. Těmi bylo stát se znovu mistrem světa a vyhrát olympiádu," uvedl.

Vernerovi tak v boji o obhajobu titulu ubyl velký soupeř, návrat však plánuje olympijský vítěz Jevgenij Pljuščenko. Lambiel je zhruba rok a půl před olympiádou ve Vancouveru dalším špičkovým krasobruslařem, který opustil světovou scénu. V září ohlásil překvapivý konec kariéry úřadující mistr světa Kanaďan Jeffrey Buttle, kterému prý chybí motivace.

Zatímco Buttle se chce věnovat studiu chemického inženýrství a na exhibicích vystupovat jen sporadicky, Lambiel prý pořád krasobruslení miluje a chce dál bavit diváky. Už se jim ale bude ukazovat jen na exhibičních vystoupeních, která nejsou pro krasobruslařské tělo tak náročná jako soutěže. "Pořád chci podat co nejlepší výkon," dodal Lambiel.

Reklama