Hlavní obsah

Americkou brusli nečekaně vyhrál japonský krasobruslař Kozuka

EVERETT

Devatenáctiletý japonský krasobruslař Takahiko Kozuka nečekaně porazil domácí favority a vyhrál Americkou brusli, úvodní díl seriálu Grand Prix. Bývalý juniorský mistr světa byl v Everettu díky osmi trojitým skokům nejlepší v sobotních volných jízdách a z třetího místa po krátkém programu se v novém osobním bodovém maximu posunul do čela. O bod za ním skončil na druhém místě Johnny Weir, třetí byl další Američan Evan Lysacek.

Článek

Tradičního seriálu šesti závodů pro pozvané krasobruslaře se zúčastní i český reprezentant Tomáš Verner, který bude v pozici úřadujícího mistra Evropy startovat od 6. do 9. listopadu v Pekingu a o dva týdny později v Moskvě. Podle papírových předpokladů patří Verner k uchazečům o postup do šestičlenného finále, které se uskuteční v prosinci v Soulu.

Kategorii sportovních dvojic na Americké brusli vyhráli němečtí mistři světa Aliona Savchenková a Robin Szolkowy. V soutěži žen, která vyvrcholí v neděli, po krátkém programu vede osmnáctiletá Korejka Kim Ju-na. Světová šampiónka z roku 2006 Kimmie Meissnerová je před volnými jízdami s patnáctibodovým odstupem až šestá, nejhorší z domácího tria.

Americká brusle:
Muži: 1. Kozuka (Jap.) 226,18, 2. Weir 225,20, 3. Lysacek (oba USA) 223,21.
Sportovní dvojice: 1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 180,77, 2. McLaughlinová, Brubaker (USA) 172,69, 3. Muchortovová, Trankov (Rus.) 167,67.

Reklama