Hlavní obsah

Za přepadením ruské bobistky prý může být i konkurence

MOSKVA

Drama s kriminální zápletkou, jaké se před lety odehrálo v americkém krasobruslení, připomíná dění okolo ruské bobistky Olgy Fjodorovové. Pětadvacetiletá závodnice byla nedávno přepadena a vyvázla z incidentu s prostřelenou nohou. Podle vyšetřovatelů měli lupiči nejspíše zálusk na její auto, okolí Fjodorovové však ze zosnování útoku podezírá konkurenci, která mohla chtít soupeřku nadlouho vyřadit z ledového koryta.

Článek

Jak ve středu vylíčil list Kommersant, když se před devíti dny Fjodorovová po tréninku vydala na parkoviště u moskevského stadiónu CSKA ke svému vozu Range Rover, zastavil u ní černý mercedes, ze kterého vyskočili dva muži s kavkazskými rysy. Vytáhli pistole a vtáhli ji na zadní sedadlo svého vozu. Pak jí jeden z útočníků přiložil zbraň k hlavě a požadoval klíčky od auta Fjodorovové. Ta se pokusila klíčky nahmatat v kabelce, ale v tom ji druhý z lupičů střelil do stehna. Vzápětí ji vyhodili z auta i s její kabelkou a odjeli. Bobistka si ještě stačila všimnout, že auto nemělo poznávací značky.

Ze stadiónu pak vyšla další reprezentantka, která zavolala sanitku. Chirurgové z nohy Fjodorovové vyjmuli kulku, která nepocházela z běžné pistole, ale z paralyzující zbraně. Naštěstí nezasáhla ani kost, ani tepnu. Sportovkyně strávila v nemocnici pět dnů, teď čeká na vyjmutí stehů.

Mezitím podala policii podrobný popis útočníků, který umožnil sestavit jejich portrét. Nedokázala je však identifikovat na fotografiích recidivistů, specializujících se na krádeže aut. Vyšetřovatelé nevylučují, že lupiči měli na objednávku ukrást konkrétní typ vozu, i když je podivuhodné, že auto nakonec neukradli.

Příprava na OH nebude přerušena

Přátelé a známí Fjodorovové nevylučují, že za přepadením může být snaha konkurence zbavit se soupeřky. "Jestli je tomu tak, tak ničeho nedosáhli. Olga ještě v nemocnici prohlásila, že nepřeruší přípravu na olympiádu," řekl reprezentační trenér Vladimir Ljubovickij.

Podobný případ se odehrál v roce 1994. Americká krasobruslařka Tonya Hardingová během národního šampionátu poslala svého bývalého muže, aby vyřadil z boje o účast na olympijských hrách v Lillehammeru její soupeřku Nancy Kerriganovou. Exmanžel Hardingové napadl Kerriganovou tyčí a poranil jí koleno. Krasobruslařka přesto získala v Lillehammeru stříbro, zatímco Hardingová byla potrestána doživotním zákazem startů.

Fjodorovová začala závodit na bobech před dvěma lety. Předtím se věnovala atletice jako sprinterka a se štafetou na 4x100 metrů vybojovala stříbro na mistrovství světa v roce 2003 a olympijských hrách v Aténách.

Reklama