Hlavní obsah

Stolní tenisté hrají kvůli problémům svazu na vlastní náklady

SALCBURK

Do svízelné situace se dostali čeští stolní tenisté. Na turnaj seriálu Pro Tour do Salcburku museli reprezentanti odcestovat na vlastní náklady, nebo sehnat prostředky od svých sponzorů a klubů. Česká asociace stolního tenisu (ČAST) se kvůli neobdržení peněz od společnosti Sazka v řádném termínu dostala do ekonomických problémů a hráčům účast na turnajích nehradí. Kvůli finančním problémům nemohli do Rakouska odcestovat ani reprezentační trenéři Tomáš Demek a Miroslav Cecava.

Článek

Výkonný výbor ČAST na svém posledním jednání zrušil s výjimkou mistrovství Evropy a mistrovství světa všechny reprezentační starty. Patří mezi ně i turnaje Pro Tour, kde se sbírají body do světového žebříčku. Do nedalekého Salcburku z České republiky nakonec přece jen dorazilo osm stolních tenistů a tenistek, vesměs ale na náklady sponzorů nebo svých klubů.

Ve startovním poli turnaje Pro Tour v Salcburku však chybí nejlepší český stolní tenista Petr Korbel, který se na poslední chvíli odhlásil. "Pohybuji se v profesionálním sportu hodně dlouho, ale něco podobného jsem ještě nezažil. Svaz nám před několika dny stroze oznámil, že nemá peníze. A pokud chceme do Salcburku jet, tak jedině na své náklady. Na vině jsou prý opožděné finance od Sazky. Krajně se mi to nelíbilo. Nikdo se ani neobtěžoval, aby se pokusil vymyslet nějaké kompromisní řešení," podivoval se Korbel.

Myslí si, že situaci je třeba urychleně řešit. "Pokud chceme, aby naše reprezentace měla výsledky, musí být její program ekonomicky zajištěn. V opačném případě by se z nás mohla rychle stát skupinka náhodných turistů," varoval.

V ženské soutěži družstev roli trenéra plnila nejzkušenější Renata Štrbíková, která rovněž neskrývala úžas. Na lavičce polských soupeřek totiž seděli kouči hned dva. "Takovou situaci jsem ještě nezažila. Asi něco není v pořádku, když reprezentanti musí jezdit na významné světové turnaje na své náklady a navíc ještě bez trenérů. Navíc bylo pro nás hodně nepříjemné, když jsme si po příjezdu do Salcburku samy musely sehnat všechny informace o turnaji. To nám určitě na pohodě nepřidalo," řekla devětadvacetiletá hráčka.

Reklama

Související témata: