Hlavní obsah

Softbal chce kvůli OH zpřetrhat vazby s baseballem

Softbal se chce zbavit svých vazeb na baseball a samostatně si zajistit návrat do programu olympijských her. Podle zástupců Mezinárodní softbalové federace (ISF) doplatil jejich sport na dopingové aféry v baseballu a neschopnost přivést na olympiádu největší hvězdy ze zámořské ligy MLB.

Článek

Vedení ISF proto vyzvalo 35 členských svazů, které zastřešují ve svých zemích i baseball, aby se oddělily. Softbalová federace sdružuje celkem 131 národních svazů.)

"Tenhle krok zabrání jistým zmatkům, že existují určitá spojení softbalu s jinými sporty," uvedl šéf ISF Don Porter v prohlášení s tím, že všechny národní svazy jsou dost silné, aby mohly fungovat samostatně.

Softbalistky hrály pod pěti kruhy poprvé v roce 1996 v Atlantě. Až do Atén kralovaly turnajům Američanky, které poprvé prohrály zápas v Pekingu, kde získaly zlaté medaile Japonky.

Pro hry v Londýně byly oba pálkové sporty z olympijského programu vyřazeny. Příští rok v říjnu budou na kongresu MOV v Kodani usilovat o návrat. Jejich konkurenty by měly být golf, karate, sedmičkové ragby, squash a závody na kolečkových bruslích.

Reklama