Hlavní obsah

V Plzni vznikla nová hala na hokejbal, údajně jediná v Evropě

PLZEŇ

Nová hala na hokejbal za 37 miliónů korun vyrostla na největším plzeňském sídlišti Lochotín. Jde o ojedinělou stavbu v zemi, kde je zatím jen jedna krytá hala v Mostě přebudovaná ze staršího zimního stadionu. V Plzni teď údajně stojí nejlepší hokejbalová hala v Evropě, speciální hala na tento sport jinde není. ČTK to řekl místopředseda Českomoravského svazu hokejbalu Josef Kadaně, předseda extraligového klubu HBC Škoda Plzeň, jehož šest týmů v hale hraje a trénuje.

Článek

Peníze na stavbu dalo město. Objekt do 16:00 využívá sousední základní škola, poté registrovaní hokejbalisté, jejichž počet v Plzni roste. "Zahrát si v této skvělé hale bude velká motivace pro mladé hráče, a proto věřím, že zájem o tento sport poroste," řekl bývalý reprezentant Marian Juráček, který si v sobotu halu prohlédl. Měkký víceúčelový povrch je šetrný na klouby, hokejky, oblečení i výzbroj hráčů, na rozdíl od asfaltu nebo betonu, na nichž hraje většina českých týmů.

"Idea stavby vznikla v mé hlavě v roce 1999, kdy jsme chtěli halu postavit vedle hřiště ve Štruncových sadech, kde jsme doposud hráli," řekl Kadaně. Tento projekt ale "pohřbila" povodeň v roce 2002, kdy došlo k výraznému omezení výstavby v záplavové oblasti.

Hala včetně tribuny, zázemí pro hráče a parkoviště nakonec vznikla vedle základní školy na místě bývalého asfaltového hokejbalového hřiště. Projekt byl hotový před čtyřmi lety, stavba trvala necelý rok. Čtvrtá plzeňská základní škola, kde je specializované hokejbalová třída, spolupracuje s občanským sdružením HBC Škoda na výchově talentů.

V ostatních zemích se hraje na otevřených hřištích

V Rakousku, Švýcarsku či na Slovensku se hraje hokejbal výhradně na otevřených hřištích. V Německu v hokejových halách, ale sezóna je posunuta mimo období ledního hokeje.

Na novém sportovišti v Plzni bude příští rok v červnu hrát osm ženských týmů světový šampionát, 16 mužských celků ve dvou výkonnostních skupinách bude soupeřit na zimním stadiónu.

Čeští hokejbalisté patří ke světové špičce. Tento velmi rozšířený sport, se hraje s běžnou hokejkou, povinné jsou rukavice a helma. Většina pravidel je stejná jako v ledním hokeji, namísto puku se užívá oranžový plastový míček o průměru sedm centimetrů.

Reklama

Související témata: