Hlavní obsah

Sáblíkové začíná sezóna, bude útočit na třetí celkový triumf v SP

ERFURT

Nelehký úkol navázat na výsledky z minulých sezón čeká rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Nejlepší sportovkyně České republiky za uplynulý rok vstoupí v pátek v Berlíně do nového ročníku Světového poháru na dlouhých tratích, ve kterém bude obhajovat své celkové triumfy z let 2007 a 2008. Zároveň se bude opět snažit získat zlatou medaili na mistrovství světa na jednotlivých tratích a prosadit se na stupně vítězů při evropském šampionátu ve vícebojích.

Článek

Jedenadvacetiletá Sáblíková již v říjnu potvrdila, že letní příprava byla kvalitní. Na závodech v Inzellu vylepšila světový rekord na 5000 metrů na otevřené dráze. "Bylo to skvělé. Sama jsem z něj byla překvapená, ale věřím trenérovi, že formu a celou sezónu naplánoval tak, že s ní problém nebude. Necháme se překvapit a uvidíme i to, co předvedou ostatní," řekla Sáblíková v rozhovoru pro ČTK.

Nadcházející sezóna je specifická s ohledem na blížící se olympijské hry ve Vancouveru. Řada závodnic už bude myslet na únor 2010. "Určitě se už blíží. Výkony všech se budou muset brát s nadhledem. Hodně lidí bude trénovat už na tu další sezónu," konstatovala rodačka z Nového Města na Moravě, která žije v sousedním Žďáru nad Sázavou. Sama ale chce uspět už nyní. "Výsledky by se měly potvrzovat. Na větších závodech, jako je mistrovství světa, by měla výkonnost být. Olympiáda jako hlavní přijde až pak," uvedla.

Žádné malé cíle

Náročný trenér Petr Novák stanovil cíle pro svoji svěřenkyni následovně - obhájit celkové vítězství v SP, získat zlatou medaili z MS na jednotlivých tratích, získat nejlépe zlatou medaili na mistrovství Evropy ve vícebojích a dobře se umístit na světovém šampionátu ve vícebojích. Dobře si prý ale uvědomuje, že obhajovat pozice je těžké. "A Martina je bude obhajovat už potřetí," řekl Novák ČTK. Kvalitní výsledky však požaduje už nyní, do olympijské sezóny čekat nechce. "Pak se žádný zázrak nestane," uvedl.

Sáblíková by ráda navázala hlavně na své triumfy na pětikilometrové trati na předešlých dvou MS. "Opět bych chtěla zkusit vyhrát i Světový pohár. Kdyby se to nepovedlo, tak bych chtěla být druhá nebo třetí, aby bylo jasné, že tam pořád jsem," uvedla držitelka devíti světových rekordů.

Do bojů zasáhne také české družstvo

Dobrou náladu a optimismus Sáblíkové dodává vedle kvalitní letní přípravy i fakt, že se cítí stoprocentně fit. "S přípravou snad můžu být spokojená. To, co jsme měli odtrénovat, to jsme odtrénovali. Při závodech jsem se cítila normálně. Teď mě trochu bolí nohy, ale věřím, že do závodu to bude v pohodě," řekla Sáblíková, kterou první start v letošním SP čeká o víkendu v Berlíně.

V nadcházející sezóně absolvuje česká reprezentantka navíc i starty v závodech družstev. Kouč Novák totiž plánuje pravidelně nasazovat trojici Sáblíková, Andrea Jirků a Karolína Erbanová do týmového klání. "Je to skvělé, když nás je tam více. I ostatní už vidí, že z České republiky tam nejsem jen já. Když nás všude chodí banda, tak je to příjemnější," podotkla Sáblíková.

Oproti minulosti by se navíc měla častěji objevovat i na trati 1500 metrů. "Starty potřebuju ke všem tratím a mohla bych se zlepšit o nějaké desetinky na začátcích. Uvidíme, co trenér vymyslí," dodala Sáblíková.

Reklama