Hlavní obsah

V Brně vznikne hala pro curling, jež splní mezinárodní parametry

BRNO

Hala pro curling, která se letos začne stavět v areálu brněnského gymnázia Matyáše Lercha, splní parametry pro pořádání mezinárodních utkání. Rozhodli o tom politici z vedení Brna a Jihomoravského kraje, kteří na stavbu schválili dotace.

Článek

Na gymnáziu se původně měla stavět menší hala za 20 miliónů korun. Při výběrovém řízení se však ukázalo, že za tyto peníze žádná firma objekt nepostaví, a projekt se změnil. Novinářům to dnes řekla krajská radní Marie Cacková.

"V situaci, kdy firmy dávaly nabídky kolem 30 miliónů korun, jsme se rozhodli jít jinou cestou a zbudovat skutečně kvalitní halu," uvedla Cacková.

Nová stavba má mít čtyři dráhy namísto zamýšlených tří. Rozšíří se i zázemí. Celkové náklady dosáhnou 46 miliónů korun a většinu částky zaplatí kraj. Radní tento týden schválili navýšení dotace o 26 miliónů. Deset miliónů korun poskytne letos a příští rok Brno.

Novou halu by vedle sportovních klubů a školy měli za poplatek využívat i rekreační hráči. Podle Cackové kraj počítá s tím, že curling se v Brně zpopularizuje a bude se mu věnovat víc lidí.

Představitelé hejtmanství věří, že provozování haly by nemělo být ztrátové. "Kraj jako zřizovatel školy bude usilovat o to, aby byla hala samofinancovatelná a nezatěžovala rozpočet školy," řekl už dříve krajský radní Miloš Šifalda.

Chystaná aréna bude druhou svého druhu v ČR. Dosud stojí specializovaná hala na curling pouze v Praze-Roztylech.

Reklama

Související témata: