Hlavní obsah

Sáblíková po suverénním vítězství zářila štěstím

BERLÍN

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si v sobotu v Berlíně naplno vychutnala první a zcela suverénní vítězství v novém ročníku Světového poháru. Na své stále oblíbenější distanci 3000 metrů vykročila v úvodním dílu seriálu za obhajobou celkového prvenství na dlouhých tratích z dvou předchozích ročníků.

Článek

"Jsem strašně spokojená, ať už s odstupem nebo s časem. Trenér věděl, na co mě připravuje," řekla šťastná Sáblíková po závodě ČTK. Jedenadvacetiletá sportovkyně ze Žďáru nad Sázavou v přímém souboji porazila Němku Danielu Anschützovou-Thomsovou o více než tři sekundy.

Nadšení sršelo i z trenéra Petra Nováka. "Je to její první nebo druhý čas v Evropě, navíc atakovala rekord dráhy," konstatoval Novák. "Že jim ujede o takový kus, to bylo i pro mě překvapení," dodal. Tříkilometrová trať patří mezi nejsilnější disciplíny Sáblíkové. Na ní drží světový rekord na otevřené dráze a získala zlaté medaile na mistrovství světa v Salt Lake City v roce 2007 a na dvou předchozích mistrovstvích Evropy.

Sáblíková svůj sobotní triumf nepřeceňuje, ale uvědomuje si, že byl příslibem pro další veleúspěšnou sezónu. "Těch závodů bude šest a být ve všech šesti závodech vepředu je hodně těžké, ale já bych byla ráda, kdyby se to povedlo," prohlásila. "Je to strašně důležité vítězství. Mohlo by se jí podařit potřetí po sobě celkově vyhrát Světový pohár," ocenil hodnotu dnešního vítězství i Novák.

Musela se vypořádat se změnou pravidel

Kromě ledu se musely závodnice v Berlíně vypořádat se změnou jednoho důležitého pravidla, podle něhož se na rovině nesmí přejíždět linie vymezující dráhu. Sobotní vítězka ocenila, jak ji trenér na novinku připravil. "Teprve ve čtvrtek nám řekli, že jsou jiná pravidla, že se nesmí přejíždět čára. To jsme vypilovali během pátku a soboty," prozradila bruslařka.

Podle Nováka jde o diskriminaci vysokých bruslařů. "Ten, kdo měří 170 centimetrů, se tam vejde, dvoumetrový se tam nevejde," zlobil se český kouč, i když zrovna v případě jeho nejúspěšnější svěřenkyně by to vzhledem k její drobné postavě neměl být vážnější problém.

Své výkony bude podle trenéra ještě stupňovat

Novák je přesvědčen, že Sáblíková bude v nastávající sezóně své výkony ještě stupňovat. "Systém tréninku je následující: Žádná náhoda - jistota. Pak už jenom čekáme, co předvedou ti druzí," prozradil trenér svou zásadu. Zdůraznil přitom, že Martina je ve vrcholné formě prakticky bez výkyvů už tři roky. "Tomu se právě všichni diví," poznamenal. Sáblíková si přitom odpočine až v prosinci. Do té doby ji čekají mimo jiné ještě tři podniky SP.

V nezvyklé roli se úřadující česká Sportovkyně roku představí v berlínské hale v neděli. Česká výprava totiž poprvé vyšle vlastní ženský tým do závodu družstev, který se jede na šest oválů - tedy 2400 metrů. Spolu se Sáblíkovou budou české barvy hájit Karolína Erbanová a Andrea Jirků.

"Jedeme to poprvé takto před diváky a naostro. Bude to těžké, protože moc jsme toho zatím nenatrénovaly. Ale doufám, že se nám to v rámci možností povede," věřila Sáblíková. Prý už kvůli trenérovi. "Když on tak dobře připravuje, my jako závodníci bychom se měli odvděčit. A jak jinak než takhle," poznamenala. Sama tvrdí, že na medaile Češky nepomýšlejí. Pro začátek se prý spokojí s umístěním do osmého místa.

Reklama

Související témata: