Hlavní obsah

Sáblíkovou připravila o neporazitelnost na 5000 m Pechsteinová

Rychlobruslařka Martina Sáblíková poprvé po dvou letech našla přemožitelku v závodu na 5000 metrů. Dvojnásobná mistryně světa na této trati v sobotu na Světovém poháru v Moskvě obsadila druhé místo za německou legendou Claudií Pechsteinovou, které podlehla o více než sedm sekund. V průběžném pořadí seriálu ale Sáblíková zvýšila své vedení.

Článek

"Jsem spokojená s tím, že je to bedna. Ale ne s odstupem od první, ten je strašně veliký," řekla Sáblíková. Sice se jí podařilo závod dobře rozjet, ale ve druhé polovině se už necítila ve své kůži. "Do třech kilometrů to bylo dobré, ale pak jsem obrazně řečeno umřela. Dál to nešlo, nebyla jsem to já," uvedla nejlepší česká sportovkyně uplynulého roku.

Sáblíková startovala v Moskvě stejně jako před týdnem v nizozemském Heerenveenu nachlazená a znovu vybojovala druhé místo. Tehdy na trojce nestačila jen na domácí Renate Groenewoldovou. "Je pravda, že jsem byla nemocná a ve čtvrtek jsem dobrala antibiotika, ale na to se vymlouvat nechci. Odstup byl moc velký," podotkla jedenadvacetiletá závodnice.

Česká reprezentantka jela v závěrečné jízdě elitní skupiny s Němkou Danielou Anschützovou-Thomsovou, kterou suverénně porazila o téměř devět sekund. Nestačila však na šestatřicetiletou Pechsteinovou, která bojovala v předchozí rozjížďce s Kanaďankou Kristinou Grovesovou. Ta skončila čtvrtá.

Naposledy prohrála v roce 2006

"Pechsteinová zajela super, to je bez diskuze. Martina je ale taky schopná zajet čas kolem 6:50. Zkusila to rozjet, ale podle mého tam ještě zbytky virózy jsou. Anschützová měla podobné problémy jako Martina a dopadla ještě hůř. Prohrála s ní o sto metrů," uvedl trenér Petr Novák.

Sáblíková naposledy prohrála na oblíbené pětce v roce 2006 rovněž v Moskvě, když dojela třetí. "S dráhou v Moskvě nemají porážky nic společného. Prostě se to dnes nepovedlo," uvedla Sáblíková.

Letos se jel závod na 5000 metrů v ruské metropoli poprvé v sezoně a česká reprezentantka si navzdory druhé porážce za sebou upevnila vedení v průběžném pořadí SP na dlouhých tratích, který v předchozích dvou letech ovládla. Na druhou příčku se posunula Pechsteinová, před kterou má Sáblíková náskok 50 bodů. "Uvidíme, co bude Pechsteinová předvádět dál. Martina si jede to svoje, je stabilní a pořád se drží na pódiu. Oni jednou hop, podruhé trop," dodal Novák.

SP v Moskvě - rychlobruslení:
Muži:
1500 m: 1. Bökko (Nor.) 1:45,46, 2. Tuitert (Niz.) 1:45,81, 3. Fabris (It.) 1:46,00, ...divize B: 19. Sáblík (ČR) 1:53,19.
Průběžné pořadí SP (po 3 z 6 závodů): 1. Tuitert 210, 2. Bökko 205, 3. Wennemars (Niz.) 190.
Ženy:
5000 m: 1. Pechsteinová (Něm.) 6:49,92, 2. Sáblíková (ČR) 6:57,18, 3. Beckertová (Něm.) 7:01,72.
Průběžné pořadí SP (po 3 z 6 závodů): 1. Sáblíková 260, 2. Pechsteinová 210, 3. Anschützová-Thomsová (Něm.) 175.

Reklama