Hlavní obsah

Krasobruslař Verner skončil na Grand Prix v Moskvě druhý

Český krasobruslař Tomáš Verner obsadil druhé místo v závodě krasobruslařské Grand Prix v Moskvě. Při svém druhém vystoupení v elitním seriálu předvedl nejlepší volnou jízdu a nestačil jen na úřadujícího vicemistra světa Briana Jouberta z Francie, na kterého ztratil 7,84 bodu.

Článek

Verner jako jediný v soutěži zvládl čistě čtverný toeloop, po němž vzápětí přidal čistou kombinaci trojitého lutzu s trojitým toeloopem a vysoký trojitý axel. V závěru choreograficky povedené volné jízdy na rytmy tanga sice přišly drobné chyby, ale předvedl nejlepší letošní výkon a ve volné jízdě za sebou nechal všechny soupeře. Přesto nijak nezářil nadšením. "Výkon jde nahoru, ale spokojenost je příliš silné slovo," zhodnotil své vystoupení.

Úřadující mistr Evropy uznal, že jeho fyzická kondice není v nové volné jízdě optimální. "Na konci mi docházejí síly. To musím napravit, na tom pracuji, to je slabá stránka, která se musí zlepšit," připustil.

V součtu se třetím místem z Grand Prix v Číně si udržel šanci na premiérovou účast ve finále seriálu. Při dvou startech nasbíral 24 bodů a průběžně je v celkovém hodnocení na páté pozici. O tom, zda se udrží mezi elitní šesticí, se rozhodne příští týden na NHK Trophy v Japonsku, kde ho mohou předstihnout Američané Johnny Weir a Stephen Carriere.

Joubert zajel až čtvrtou volnou jízdu

Joubert v sobotu nenavázal na famózní výkon z krátkého programu a zajel až čtvrtou volnou jízdu. Náskok z úvodní části soutěže mu však s přehledem stačil na udržení vedoucí pozice. Francouzi měli na stupních vítězů dvojnásobné zastoupení, protože na třetí místo se vyšvihl Alban Preaubert.

Pokud se Verner dostane do finále Grand Prix, chtěl by mu sobotní porážku v Soulu vrátit. "Je to bruslař, který se dá porazit. Je obrovsky silný ve skocích a obrovsky silný v sebevědomí. Jde na led s tím, že jde vyhrát, a nerozhoduje pro něj nic. Nekouká napravo nalevo. Ale když dám dohromady dva čisté programy tak, jak je plánuji, tak můžu závodit s kýmkoliv," řekl Verner na adresu mistra světa z roku 2007, kterého na letošním ME porazil.

Soutěž žen díky nejlepší volné jízdě vyhrála Vernerova tréninková partnerka Carolina Kostnerová z Itálie, která o více než čtyři body porazila juniorskou mistryni světa Rachael Flattovou z USA. Na třetí příčku klesla vedoucí žena po krátkém programu Japonka Fumie Suguriová.

Ve sportovních dvojicích se nezvyklého množství chyb dopustili Číňané Tan Čang a Chao Čang, ale navzdory zaváhání při sólovém salchowu a totálně pokažené jedné ze zvedaných figur udrželi vedení po krátkém programu. Ani povedený odhozený čtverný salchow nepomohl k vítězství domácí dvojici Juko Kawagučiová, Alexander Smirnov, kteří skončili druzí.

GP v Moskvě:
Muži: 1. Joubert (Fr.) 230,78, 2. Verner (ČR) 222,94, 3. Preaubert (Fr.) 219,08.
Ženy: 1. Kostnerová (It.) 170,72, 2. Flattová (USA) 166,06, 3. Suguriová (Jap.) 162,04.
Sportovní dvojice: 1. Tan Čang, Chao Čang (Čína) 177,42, 2. Kawagučiová, Smirnov (Rus.) 169,27, 3. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 167,86.

Reklama