Hlavní obsah

Šéf MOV Rogge si nedělá iluze, že budou OH 2012 bez dopingu

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge označil sport bez dopingu za utopii. Podle něj je naivní si myslet, že budou v budoucnu olympijské hry stoprocentně čisté.

Článek

"Podvod zkrátka patří k vlastnostem lidské civilizace. Na světě je zhruba 400 miliónů lidí, kteří dělají nějaký sport. A není všech 400 miliónů svatých," prohlásil Rogge při rozhovoru s BBC. Společnost prý bude vždy potřebovat policii, pravidla, zákony i vězení.

V rámci kontroly příprav navštívil belgický funkcionář dějiště příští olympiády v Londýně a vyjádřil se i k možným problémům spojeným se současnou finanční krizí. "Jsem si jistý, že se v Londýně dělají věci dobře. Nechci je ale srovnávat s Pekingem. Jen investované peníze samy kvalitu olympiády nevytvářejí. Může toho dosáhnout také jedinečná atmosféra města."

Organizátoři londýnské olympiády již počítají s deficitem ve výši 320 miliónů eur, pouze výstavba olympijské vesnice je vyjde na rekordních 1,26 miliardy eur. "Rozpočet sedí, ale existují faktory, jako například finanční krize, které nemůžeme ovlivnit," uznal šéf organizačního výboru John Armitt.

Reklama