Hlavní obsah

Pětibojaři mají nová pravidla a vztekají se kvůli nim

PRAHA

Televizní společnosti si mnou ruce. Jejich tlak změnil pravidla moderního pětiboje. Nový formát má být přitažlivější pro diváky. Ale závodníci nad ním skřípou zuby. O co vlastně půjde? Do pětiboje „vstoupí“ biatlon. Dosud byla první disciplínou střelba, zatímco od nové sezóny se spojí se závěrečným během.

Článek

„Tlaky na zatraktivnění moderního pětiboje trvají delší dobu,“ říká reprezentační kouč Jakub Kučera. Před olympiádou v Aténách v roce 2004 se dokonce ozývaly hlasy, že by měl být z programu her pro diváckou nepřitažlivost vyškrtnut. Evropské země, které mají na nejvýznamnějších akcích pravidelně nejlepší výsledky, sice navrhovaly, aby byl dosavadní formát zachován a paralelně se rozjel nový, ale byly přehlasovány. "Vítr vane z Asie. Třeba v Koreji se už deset let koná domácí šampionát podle nově schválených pravidel Mezinárodní pětibojařské federace UIPM,“ vysvětluje Kučera.

Co vlastně budou moci diváci sledovat po šermu, plavání a parkuru v závěrečné „dvojdisciplíně“, však není ještě příliš jasné. „Máme spoustu výhrad. Netušíme, co se třeba bude dít, když nastane extrémní povětrnostní situace, nebo pokud dojde k závadě na vzduchové zbrani. Ani to, jak bude na běžecké dráze instalována střelnice,“ vypočítává Kučera.

Zatímco Asiaté už mají nová pravidla zažitá, čeští pětibojaři si zatím nic nevyzkoušeli. „V tomto roce byly tři velké akce. Mistrovství Evropy, světový šampionát a navíc olympiáda. To bychom museli být blázni, abychom si do toho zkoušeli ještě novinky,“ rozčiluje se kouč národního týmu.

Otázkou je, co novinka provede. Zda třeba neskončí tučná pětibojařská léta reprezentovaná úspěchy Capaliniho, Sedleckého, Michalíka či Svobody.

„Mám signály, že hodně špičkových závodníků bude končit, ale u nich to je spíš otázka věku. My musíme řády respektovat, a pokud se neosvědčí, iniciovat jejich změnu,“ připouští krajní variantu Kučera.

Reklama