Hlavní obsah

O jeden den trumfnou fotbalisty. Baseballisté začnou již v pátek jako první v Evropě

Praha

Budou první. Zatímco fotbalisté spustí restart sezony sobotní dohrávkou Teplice - Liberec, pátek 22. května je úvodním hracím dnem letošního ročníku baseballové Extraligy. Deset týmů čeká základní část, TOP6, semifinále a Czech Series, tedy finálová série. Česká baseballová soutěž začíná jako vůbec první v Evropě.

Foto: baseball.cz

Baseballistům už zase začne perný boj o ligové mety...

Článek

Původně plánovaný dubnový začátek Extraligy musel být kvůli pandemii koronaviru odložen a konečný formát soutěže zkrácen.

„Původně jsme zamýšleli začít hrát v červnu, ale postupná vládní uvolnění karantény nám umožnilo odstartovat sezonu dříve. Všichni hráči i trenéři jsou již natěšeni a já jsem rád, že můžeme začít již nyní," říká Petr Ditrich, předseda ČBA.

Nováčkem soutěže je SaBaT Praha, který vystřídal Skokany Olomouc. „Jsme si vědomi, že jsme nováčkem. Spousta kluků nemá extraligové zkušenosti, ale snažíme se je na to připravit. Věříme, že s mixem mladých hráčů a starších opor budeme na konci roku 2020 vyhlížet extraligový ročník 2021," věří svému týmu manažer Štěpán Hasal.

Foto: Jan Beneš

Trenér Vladimír Chlup (vlevo) sleduje zápas baseballistů Eagles Praha.

Kromě pozdějšího začátku, zkrácení základní části a určitých omezení vyplývajících ze situace s covid-19, bude soutěž zajímavá také tím, že v ní mohou hrát pouze cizinci, kteří trvale žijí na území ČR a prošli schválením sportovně technické komise. Příležitost tak dostane více mladých hráčů, a také ti, kteří se vrátili ze studií v zahraničí.

„Letos uvidíme, jaká je skutečná úroveň baseballu v České republice," myslí si trenér Kotlářky Praha a jeden ze zahraničních hráčů, kteří mohou hrát, Scott Mulhearn. „Naprostá většina celků bude hrát pouze s českými hráči a mladými talenty a ukáže se, kdo a jak pracuje dlouhodobě dobře s mládeží. A na to se velice těším," doplňuje hlavní trenér loňských finalistů z Eagles Praha a mistrů Evropy U23 Vladimír Chlup.

Platí přísná hygienická opatření

Česká Extraliga začíná jako první v Evropě, např. ve Francii a v Nizozemsku baseballové soutěže zrušili. Ve světě se hraje na Tchaj-wanu, Koreji a v Nikaragui. „Na hřištích bude probíhat vše v souladu s nařízeními vlády ohledně hygienických opatření. Týmy připravují on-line přenosy přes webkamery na hřištích, samozřejmostí je již několik let on-line zápis všech utkání," upřesňuje Ditrich.

Titul obhajují Arrows Ostrava, kteří vyhráli poslední dva ročníky a útočí tak na mistrovský hattrick. „Chceme pokračovat v nastaveném směru, hrát kvalitní baseball a být konkurence schopní. Zápasy budou pravděpodobně o něco bohatší na body, ale jinak si myslím, že kvalita nebude o moc horší než v minulých letech," říká trenér a reprezentační nadhazovač Boris Bokaj.

Program 1. kola
Olympia Blansko - Technika Brno22.5. od 19:00 a 23.5. od 16:00
Eagles Praha - SaBaT Praha22.5. od 19:00 a 23.5. od 16:00
Arrows Ostrava - Draci Brno22.5. od 19:00 a 23.5. od 16:00
Kotlářka Praha - Tempo Praha23.5. od 14:00 a 24.5. od 14:00
Hroši Brno - Nuclears Třebíč23.5. od 16:00 a 24.5. od 16:00

Všechny týmy ale letos míří vysoko a mluví o účasti v TOP6. Vzhledem ke kratší základní části, kdy se spolu týmy utkají ve vzájemných zápasech pouze dvakrát, může přijít i nějaké překvapení.

O síle jednotlivých týmů určitě napoví hned první kolo, ve kterém se utkají poslední mistři z Arrows Ostrava s 21násobnými mistry Draky Brno a dva ambiciózní pražské celky Kotlářka a Tempo.

Reklama